Θ.Πλεύρης: Μας εγκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση για πιο αυστηρά μέτρα, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε τα μέτρα του ΕΟΔΥ

EUROKINISSI

«Μας εγκαλεί η αντιπολίτευση ότι πρέπει να επαναφέρουμε πιο αυστηρά μέτρα και με λύπη μου είπα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τήρησε τα μέτρα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ. Ο κύριος Τσίπρας ενημέρωσε για τη νόσησή του στις 20 Ιουλίου, είπε ότι εν μέσω των πυρκαγιών πληροφορήθηκα ότι έχω κορονοϊό. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι σαφείς, ότι υπάρχουν πέντε μέρες απομόνωσης που δε μετράει η πρώτη μέρα, ο κύριος Τσίπρας βρισκόταν στην τέταρτη μέρα 24 Ιουλίου. Αν δεχθούμε ότι νόσησε την προηγούμενη μέρα, ήταν στην πέμπτη μέρα και θα έπρεπε να ήταν πέντε μέρες καραντίνα. Γιατί δεν έχει κανένα απολύτως νόημα εάν έχεις θετικό ή αρνητικό τεστ, οι οδηγίες είναι σαφείς, βρέθηκε με μάσκα ΚΠΝ στις πυρκαγιές και το απόγευμα ήταν χωρίς μάσκα στο Προεδρικό Μέγαρο εν μέσω περιόδου που θα έπρεπε να ήταν σε καραντίνα. Ή αν είχε ολοκληρώσει την καραντίνα θα έπρεπε να κυκλοφορεί με μάσκα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε σχόλιό του για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε πιο αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, αλλά και για τις ενέργειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα όταν ήταν θετικός στον κορονοϊό. .

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN τόνισε πως το πρωτόκολλο είναι ένα και σαφές. Πέντε μέρες καραντίνα και οι επόμενες πέντε μέρες μόνο με μάσκα.

«Το παράδειγμα που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι εν μέσω του χρονικού πλαισίου που έπρεπε να ήταν σε καραντίνα ή αν δεν είχε πει τη νόσο, γιατί μπορεί να πει ότι εγώ το ανακοίνωσα 20, αλλά είχα νοσήσει πιο πριν και δεν ήθελε να το πει, είναι δικαίωμά του, σε κάθε περίπτωση ήτανε μέσα στο δεκαήμερο χρονικό διάστημα. Η δήλωσή του είναι στις 20, δείτε το tweet του, λέει ότι εν μέσω των πυρκαγιών, νοσώ δεύτερη φορά. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν 19 απόγευμα. Άρα το νωρίτερο που μπορεί να έχει νοσήσει ο κύριος Τσίπρας είναι στις 19. Στις 24 είναι ακόμα στο χρονικό πλαίσιο που θα έπρεπε να ήταν στην πενθήμερη καραντίνα ασχέτως αν έχει αρνητικό τεστ», επισήμανε.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ λένε 5 μέρες καραντίνα ασχέτως θετικού ή αρνητικού τεστ και οι επόμενες 5 μέρες με μάσκα, είπε και συμπλήρωσε: «Ούτε μάσκα φορούσε. Κανονικά αν ισχύουν οι ημερομηνίες που ο ίδιος έχει δώσει ήταν στην πενθήμερη καραντίνα και δεν έπρεπε να είχε βγει. Αν έχει νοσήσει νωρίτερα και το ανακοίνωσε στις 20 δεν μπορεί να έχει νοσήσει νωρίτερα πριν από τους χρόνους που είπαμε, θα έπρεπε να ήταν με μάσκα».

Με αφορμή αυτό ο υπ.Υγείας επανέλαβε πως ο ΕΟΔΥ έχει κάποιες οδηγίες και αυτές οι οδηγίες πρέπει να τηρούνται. «Οι οδηγίες είναι πάρα πολύ απλές. Νόσησες; Πέντε μέρες απομόνωση, τις επόμενες πέντε μέρες αν δεν έχεις συμπτώματα φοράς μάσκα. Αυτό είναι αποσυνδεδεμένο από οποιοδήποτε τεστ. Γιατί το λέω αυτό; Διότι προφανώς εδώ πέρα έχουμε άγνοια των οδηγιών του ΕΟΔΥ και από τη μία πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση μας εγκαλεί “γιατί δεν παίρνετε πιο αυστηρά μέτρα και δεν κάνετε υποχρεωτική τη μάσκα;” Το έχετε ακούσει που μας ζητάει ο κύριος Ξανθός να κάνουμε πάλι υποχρεωτική τη μάσκα; Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέσω της καραντίνας του ή εν μέσω της υποχρεωτικότητας να έχει μάσκα, δε φορούσε μάσκα σε μία κοινωνική εκδήλωση που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 300-400 άτομα».

Για τα κρούσματα του κορονοϊού, ο Θ.Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου πάνω από μία εβδομάδα που υπάρχει πτώση στα κρούσματα. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Αττική. Η Αττική ήταν κι αυτή που είχε ανέβει περισσότερο, δηλαδή η πτώση της Αττικής τις τελευταίες τέσσερις-πέντε μέρες κάθε μέρα είναι από 25%, ανέφερε και κατέληξε σημειώνοντας: «Εβδομάδα, εβδομάδα, την ίδια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας, συνολικά είναι πάνω από 10% (πτώση), αυτό λοιπόν μας κάνει με ασφάλεια να πούμε ότι το κύμα έφτασε στην κορύφωσή του και τώρα βρίσκεται σε μια πτώση. Αυτό το κύμα είχε τα χαρακτηριστικά ότι έβγαλε αρκετές έως πολλές νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά δεν μεταφέρθηκαν αυτές οι νοσηλείες σε κλίνες εντατικής θεραπείας».