today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Οι σκέψεις του Μητσοτάκη για εκλογές και ανασχηματισμό

Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει. Αυτή τη «θεωρία» που έχουν πολλοί προπονητές για τις ομάδες τους, «ασπάζεται» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Υπουργικό Συμβούλιο του, το  οποίο απαιτείται – όπως διαμηνύει- να επιταχύνει την παραγωγή κυβερνητικού έργου, στους εναπομείναντες εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές.

Του Κώστα Πασίση

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της δεξίωσης για τα 48 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, έβαλε φρένο στα σενάρια του ανασχηματισμού, που είχαν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες, προκαλωντας πολλές συζητήσεις και αναστάτωση εντός Κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «έκλεισε» προ ολίγων ημερών και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, δείχνοντας ότι το Μαξίμου, με «ένοικο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σέβεται απόλυτα τη «θεσμικότητα», την κανονικότητα και το «πνεύμα» του Συντάγματος για τα κορυφαία πολιτικά ζητήματα, όπως τα προαναφερθέντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους δημοσιογράφους, στα γνωστά πηγαδάκια που στήθηκαν  και το βασικό λόγο που δε θα κάνει ανασχηματισμό μέχρι τις εκλογές, τονίζοντας ότι  μέσα σε εννέα μήνες δε προλαβαίνει κάποιος να μάθει το χαρτοφυλάκιο του…

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός είναι της άποψης ότι οι συχνές αλλαγές στην κυβέρνηση είναι ολίγον ριψοκίνδυνες κινήσεις, γιατί πολλάκις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν…

Άλλωστε στο παρελθόν από «καραμπόλες» έχουν δημιουργηθεί μικρές κυβερνητικές κρίσεις και προσωπικές πικρίες.

Εκτιμά επίσης ότι η συγκυρία, με την ενεργειακή κρίση, τις πυρκαγιές, (επικίνδυνη απειλή για την κυβέρνηση), και την απόκτηση τους επόμενους μήνες «επενδυτική βαθμίδας», που θα προσελκύσει  κεφάλαια 10 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με το σήμερα, δεν ευνοεί αλλαγές στο Υπουργικό Σχήμα.

Αντίθετα προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση μέχρι κεραίας των κυβερνητικών στόχων.

Ένας βασικός ακόμη λόγος που ο Πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια του ανασχηματισμού είναι ότι η κυβέρνηση στο σύνολο της τα πάει καλά και αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να έχει διαφορά ασφαλείας οκτώ έως εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι ο αρχηγός της ΝΔ στην παρούσα φάση θέλει να μη  διαταράξει τις υπάρχουσες ισορροπίες, που λειτουργούν ικανοποιητικά, αποφεύγοντας μια αχρείαστη εσωκομματική μουρμούρα, αν και εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπάρχουν βουλευτές που βλέπουν τον εαυτό τους ως εν δυνάμει υπουργό ή υφυπουργό και σίγουρα δεν ενθουσιάστηκαν από τη συζήτηση που έγινε στο Προεδρικό…

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στα σχέδια του δεν είναι ο ανασχηματισμός μέχρι να στηθούν κάλπες, αλλά κανείς δεν αποκλείει – αν παραστεί ανάγκη- να προχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον σε μικρές διορθωτικές κινήσεις, που δείχνει να προτιμά…

Άλλωστε η εμπειρία του παρελθόντος αυτό δείχνει. Οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πραγματοποιήθηκαν  μετα τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, απόρροια των οποίων ήταν η σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Υπενθυμίζεται  ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει δυο μικροί ανασχηματισμοί. Ο πρώτος έγινε, στις 4 Ιανουαρίου 2021 και ο δεύτερος στις 31 Αυγούστου, χωρίς να ανακατέψει σε βάθος τα βαριά χαρτιά της Κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών και τον ανασχηματισμό προκειμένου να στείλει το μήνυμα στους υπουργούς του ότι πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς, εστιάζοντας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν το κλειδί της οικονομικής ανάπτυξης.

Έτσι ο κ. Μητσοτακης  συμμετείχε σε συζήτηση με εργαζόμενους νέους, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους» και αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ζητήσει περισσότερη δουλειά απ όλους…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ