today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Φον ντερ Λάιεν: Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση

Οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη με εκείνες που αναγκάζονται σε προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας λόγω επικείμενων διακοπών του καυσίμου, υποστηρίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Ακόμα και τα κράτη μέλη που δεν αγοράζουν σχεδόν καθόλου ρωσικό αέριο δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής του εφοδιασμού στην εσωτερική μας αγορά», είπε η Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ενόψει της ειδικής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη.

Οι οικονομίες της ΕΕ είναι στενά αλληλένδετες, είπε, τονίζοντας ότι μια κρίση φυσικού αερίου θα επηρεάσει κάθε κράτος μέλος με τη μία ή την άλλη μορφή.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να περιορίσουν τη ζήτηση, να αποθηκεύουν περισσότερα και να τα μοιράζονται με τα μέλη που επηρεάζονται περισσότερο», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν. Τα σχόλια ήρθαν στον απόηχο της κριτικής που εξέφρασαν τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο που πρότεινε η Επιτροπή. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας χαρακτήρισε το σχέδιο «αβάσιμο» και είπε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν «απόλυτη αναγκαιότητα».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί όλα τα κράτη της ΕΕ να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Μαρτίου, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να διατάξουν περαιτέρω μειώσεις στην κατανάλωση σε περίπτωση σοβαρής κρίσης φυσικού αερίου.

Παρά τις αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές, η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι προτάσεις θα λάβουν τελικά έγκριση. “Είμαι σίγουρη ότι οι υπουργοί Ενέργειας… έχουν επίγνωση της ευθύνης τους”, είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έπρεπε να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για να περάσουν όλοι με ασφάλεια τους επόμενους δύο χειμώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ