today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ξεπερασμένα κλισέ εναντίον πραγματικής προόδου – Γράφει ο Ορφέας Γεωργίου

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μίας γενικευμένης απόπειρας του ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει ένα τοξικό κλίμα στην πολιτική σκηνή. Ενέργειες όπως η χυδαία επίθεση του πρώην Υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη σε βάρος της Νίκης Κεραμέως και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών του από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια είναι ενέργειες που μας γυρίζουν πίσω στη ζοφερή εποχή του 2015, όπου ο διχασμός και η πόλωση κυριαρχούσαν στην κοινωνία.

Του Ορφέα Γεωργίου*

Με την τακτική αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να καλύψει την αντιπαραγωγική θητεία του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ίσως ακόμη να θεωρεί ότι μπορεί να εκθρέψει, και στη συνέχεια να καπηλευτεί, ένα νέο κίνημα «αγανακτισμένων». Όμως το 2022 δεν είναι 2015. Η κοινωνία έχει ωριμάσει και έχει αναπτύξει αντισώματα απέναντι στον λαϊκισμό. Απορρίπτει το «ή εμείς ή αυτοί» και επιλέγει την ενότητα που μας εξασφαλίζει ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

Οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία διότι εκτιμούν πρωτίστως την ευθύτητα και την αποτελεσματικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη: μετά από 4,5 χρόνια γεμάτα λαϊκισμό και «όχι» που έγιναν «ναι», οι Ελληνίδες και οι Έλληνες το 2019 ζήτησαν με εμφατικό τρόπο πολιτικούς που να τους λένε την αλήθεια. Ο μύθος του πολιτικού-«σωτήρα», που θα λύσει όλα τα προβλήματα «με έναν νόμο και με ένα άρθρο» έχει καταρρεύσει οριστικά. Οι πολίτες ζητούν ηγέτες που να παραδέχονται και να διορθώνουν τα λάθη τους και μία κυβέρνηση που να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κοινωνία και πάνω από όλα να παράγει έργο.

Το έργο που έχει να επιδείξει μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Παρά τις πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις, η κυβέρνηση κατάφερε με μεθοδικότητα και πλάνο να υλοποιήσει πραγματικά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις κρατώντας ταυτόχρονα όρθια την κοινωνία και την οικονομία. Μέσα στην πανδημία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θωράκισε περαιτέρω το ΕΣΥ, προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και προχώρησε με πολύ γρήγορους ρυθμούς την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονταν ώρες ταλαιπωρίας σε υπηρεσίες και φορείς πλέον γίνονται σε λίγα μόνο λεπτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν ένα ενισχυμένο Σύστημα Υγείας και ένα ψηφιακό κράτος που δίνει λύσεις στον πολίτη αντί να του δημιουργεί προβλήματα δεν είναι πρόοδος, τότε τι είναι;

Χάρη στη συνεπή δημοσιονομική διαχείριση και την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, η χώρα μας βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και οδεύει ολοταχώς προς την επενδυτική βαθμίδα, η απόκτηση της οποίας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση ακόμη περισσοτέρων επενδύσεων. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως την τελευταία τριετία η Ελλάδα αναβάθμισε για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετή στασιμότητα τον αμυντικό της εξοπλισμό, συνάπτοντας παράλληλα αμυντικές συμφωνίες με ισχυρούς εταίρους, που την καθιστούν δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρό διεθνή παράγοντα. Και σε εποχές που το φάντασμα του αναθεωρητισμού πλανάται πάνω από την Ευρώπη, η αναβάθμιση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Καθημερινά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι η πραγματική πρόοδος δεν επιτυγχάνεται με εύηχα και πολυφορεμένα κλισέ, αλλά με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που πηγαίνουν τη χώρα μπροστά, χωρίς να αφήνουν κανέναν πίσω. Και οι πολίτες αναγνωρίζουν και εκτιμούν αυτήν την πολιτική επιλογή, αφενός γιατί έχουν βιώσει τις συνέπειες που είχαν στη ζωή τους ο διχασμός και τα κούφια λόγια, και αφετέρου διότι διαπιστώνουν πως εδώ και τρία χρόνια η καθημερινότητά τους βελτιώνεται μέσα από τη μεθοδικότητα, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα.

*Ο κ. Ορφέας Γεωργίου είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ