today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Το επικίνδυνο παιχνίδι Ερντογάν με γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και η απάντηση της Αθήνας

«Θερμό» Αύγουστο στο …πεδίο προαναγγέλλει η Τουρκία με τις ανακοινώσεις για έναρξη γεωτρήσεων στην «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και το μπαράζ εμπρηστικών  δηλώσεων από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη σκιά των σκληρών όρων των ΗΠΑ για την πώλησή F-16 στην Άγκυρα.

Του Κώστα Πασίση

Η Αθήνα από την πλευρά της παρακολουθεί στενά τις προκλητικές κινήσεις της γειτονικής μας χώρας και είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο  ακόμη και για το χειρότερο σενάριο…

Ύστερα από μια ολιγοήμερη παύση στα δυνατά «τζαρτζαρίσματα» προς την Ελλάδα, λόγω της εκκρεμότητας με τα αμερικανικά μαχητικά που διακαώς επιθυμεί να αγοράσει, η Τουρκία επανήλθε δριμύτερη, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο «ταραξίας» της περιοχής.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι από τα Κατεχόμενα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», πλωτό γεωτρύπανο, αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα, καθώς οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων», όπως δήλωσε

Ο τούρκος ΥΠΕΞ  κ. Τσαβούσογλου χωρίς περιστροφές δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς αναγνωρίζει 6 μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10.

Ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένει στην τουρκική λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Κάτι που δε γίνεται αποδεκτό, από την Λευκωσία και  την Αθήνα, ούτε κατά διάνοια…

Οι σχετικές αναφορές του έγιναν με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, πριν από 48 χρόνια και στον απόηχο της φήμης για προσάρτηση των Κατεχομένων, που δεν έγινε ποτέ, λόγω υψηλού ρίσκου που δεν  αναλαμβάνει σχεδόν ποτέ ο Τούρκος Πρόεδρος και της συγκυρίας…

Από το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα εστιάζει περισσότερο στις ανακοινώσεις  του αντιπροέδρου της Τουρκίας επειδή με βάση των λεγομένων του στο  παρελθόν, οι δηλώσεις του έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επαλήθευσής…

Δύο σενάρια

Στην προκειμένη περίπτωση τα επικίνδυνα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο.

Το πρώτο είναι το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, συνοδεία πολεμικών πλοίων  να κατευθυνθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και να ξεκινήσει τις προκλήσεις, ανεβάζοντας την ένταση σε πιο υψηλό επίπεδο.

Το σημείο ερευνών παραμένει «γρίφος», που γίνεται ακόμη πιο δύσκολος από το γεγονός ότι στη περιοχή δραστηριοποιούνται η αμερικανική  ExxonMobil, ενώ έρευνες διεξάγει και η κοινοπραξία Total-ENI.

Δεν αποκλείεται επίσης το τουρκικό γεωτρύπανο να κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, με σκοπό την υποστήριξη του αφηγήματος των δυο κρατών

Αυτό το σενάριο, στο σύνολο του, «παίζει» πολύ και στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, που μαζί με την κυβέρνηση παρακολουθούν στενά το όλο θέμα.

Το δεύτερο σενάριο είναι το τουρκικό γεωτρύπανο να κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου ή Νότια της Κρήτης «πατώντας» πάνω στο ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Ελλάδα και στις δύο περιπτώσεις ή σε οποιαδήποτε άλλο ενδεχόμενο παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της θα απαντήσει αποφασιστικά και ολιστικά και αυτό έχει διαμηνυθεί στην Άγκυρα, τόσο από τη χώρα μας όσο και από τους συμμάχους μας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε το καλύτερο. Ούτως ή άλλως, η τουρκική πλευρά έχει αρκετές φορές υπερβεί τα εσκαμμένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε: : «Παρακολουθούμε κάθε εκδήλωση και κάθε ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, αλλά πάντοτε με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή και προφανώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ