today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΕΕ: Ο δήμαρχος της Μόσχας στις λίστες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 54 άτομα και 10 οντότητες ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η απόφαση αυτή προστίθεται στη δέσμη κυρώσεων «διατήρησης και ευθυγράμμισης» που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου 2022.

Τα άτομα που αναφέρονται περιλαμβάνουν ανώτερα μέλη του πολιτικού ή πολιτιστικού κατεστημένου, όπως μέλη της πολιτείας και της επαρχιακών κοινοβουλίων, τοπικούς πολιτικούς όπως ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιανίν. Αναφέρονται επίσης υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ηγέτες , πολιτικοί διορισμένοι σε ουκρανικά εδάφη στα οποία εισέβαλε η Ρωσία, μέλη των Nightwolves, μιας εθνικιστικής λέσχης μοτοσυκλετών, προπαγανδιστές και κορυφαίοι επιχειρηματίες αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Οι οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις περιλαμβάνουν τη Sberbank, ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, τους Nightwolves, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον στρατιωτικό τομέα ή τη ναυπηγική βιομηχανία ή εμπλέκονται στην κλοπή ουκρανικών σιτηρών και μια σειρά οντοτήτων που έχουν διαδώσει προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου και κατά της Ουκρανίας.

Λόγω του γεγονότος ότι το συριακό καθεστώς παρέχει υποστήριξη -συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης- στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να καταγράψει έξι άτομα και μία οντότητα που εμπλέκονται στη στρατολόγηση Σύρων μισθοφόρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε σχέση με ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ισχύουν πλέον για συνολικά 1212 άτομα και 108 οντότητες. Όσοι προσδιορίζονται υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Προκειμένου να καταστήσει το συριακό καθεστώς πλήρως υπεύθυνο για τον ρόλο του στην Ουκρανία, το Συμβούλιο απαριθμεί επίσης τέσσερα επιπλέον πρόσωπα και μία οντότητα σε χωριστό καθεστώς κυρώσεων σχετικά με περιοριστικά μέτρα ενόψει της κατάστασης στη Συρία. Αυτά περιλαμβάνουν έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο που εμπλέκεται στη στρατολόγηση Σύρων μισθοφόρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλευρό της Ρωσίας, άτομα που ωφελούνται ή υποστηρίζουν το καθεστώς και κορυφαίο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ