today-is-a-good-day
13 C
Athens

ΥΠΠΟΑ: Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για την ελληνική ταινία στα 95α Όσκαρ

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το ελληνικό κινηματογραφικό έργο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα 95α Όσκαρ απευθύνει το υπουργείο Πολιτισμού. Η πρόσκληση αφορά στους Έλληνες κινηματογραφιστές που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά προβλέπονται από τον κανονισμό της φετινής διοργάνωσης των Όσκαρ, διαθέσιμος στην διεύθυνση https://www.oscars.org/sites/oscars/files/95th_oscars_complete_rules.pdf

Σχετικά με την διαδικασία επιλογής καθώς και για την υποβολή στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του ελληνικού κινηματογραφικού έργου το οποίο προτείνεται από τη χώρα μας ως υποψήφιο για το βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, το υπουργείο Πολιτισμού έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ «οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία οφείλουν να υποβάλουν την υποψηφιότητα της ταινίας τους απευθείας στο ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να αξιολογηθεί από την Επιτροπή που συγκροτείται για τον συγκεκριμένο σκοπό. Η Επιτροπή ακολούθως γνωμοδοτεί στον αρμόδιο Υφυπουργό, ο οποίος και εκδίδει την τελική Απόφαση. Διευκρινίζεται ότι προτάσεις τρίτων φορέων δεν παράγουν οποιεσδήποτε συνέπειες ούτε συνιστούν δέσμευση για την Επιτροπή του ΥΠΠΟΑ».

Η διαδικασία για την επιλογή του ελληνικού κινηματογραφικού έργου το οποίο προτείνεται από την Ελλάδα ως υποψήφιο για το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας) καθορίζεται στο άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και εξειδικεύεται στη με αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα: «Εκπροσώπηση της Ελλάδος στις διαδικασίες του βραβείου OSCAR» (ΦΕΚ Β΄ 1829).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ https://www.culture.gov.gr/el/pressoffice/SitePages/press.aspx

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ