today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Χρ.Στυλιανίδης: Οι δυνάμεις χθες επιχείρησαν σε πολύ αντίξοες συνθήκες  

«Η χτεσινή πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης ήταν μία πυρκαγιά που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης, που μάλιστα το βράδυ επιδεινώθηκε, κάτι που είναι παράξενο, κατά τους ειδικούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις συντονισμένα επιχείρησαν μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και προσέθεσε ότι «οι επιστήμονες σήμερα επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων το βράδυ σε συγκεκριμένες ώρες, ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ την ώρα». Επιπλέον, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ήδη διερευνώνται, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, ενώ κατέστησε σαφές ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε κεραυνό ή σε βραχυκύκλωμα. «Είναι φανερό από τις συνθήκες της περιοχής, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης. Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και αύριο θα γίνει ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων.

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη», σημείωσε και προσέθεσε ότι αυτή την στιγμή, με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, εξελίσσεται επίσης μια δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων και μια άλλη πυρκαγιά στην Σαλαμίνα – συμβάντα όμως για τα οποία έχουν κινητοποιηθεί άμεσα και επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα κι επιχειρούν».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι όλες οι δυνάμεις, πυροσβεστική, αστυνομία, τοπική αυτοδιοίκηση, στρατός, δασική υπηρεσία και ΕΚΑΒ, έδωσαν μάχη χθες απέναντι στην πυρκαγιά. Ο υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις 485 γυναίκες και άντρες της πυροσβεστικής, που, όπως είπε, για ακόμη μία φορά έδωσαν μια τόσο σκληρή μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, συνύπαρξη αστικού ιστού με δάσος, με πυκνή βλάστηση, πυκνή δόμηση και ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά. «Αυτοί οι πυροσβέστες και οι πυροσβέστριες, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Μέσα σε θυελλώδεις ανέμους, σε συνθήκες κλιματικής κρίσης που κάνουν τις πυρκαγιές αναπότρεπτες και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες, έδωσαν τον εαυτό τους κι έδωσαν πρακτικό αποτέλεσμα που αφορά τον Έλληνα πολίτη, τον πολίτη της Αττικής, της Ανατολικής Αττικής κι απέδειξαν με σπάνια αυταπάρνηση και το ψηλό αίσθημα καθήκοντος που τους διακρίνει, ότι με αυτά τα προσόντα μπορούν και παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουν σχέση με το να διαφυλάσσονται ανθρώπινες ζωές και να εξασφαλίζονται ιδιωτικές περιουσίες των πολιτών αλλά και το φυσικό περιβάλλον», επισήμανε. Παράλληλα ευχαρίστησε ξεχωριστά όλες τις δυνάμεις που συμμετείχαν στην χθεσινή επιχείρηση, καθώς και όλους τους συναδέλφους του υπουργούς που ήταν μαζί στην διαχείριση αυτής της κρίσης.

«Οι πολίτες θέλουν κι επιμένουν να βλέπουν μια συντονισμένη διαχείριση, που να ανταποκρίνεται με ετοιμότητα σε αυτά τα δύσκολα συμβάντα. Και ένας σωστός συντονισμός θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε την πολύ δύσκολη πυρκαγιά με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις», σημείωσε. «Αυτός ο σωστός συντονισμός όλων αυτών των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος» πρόσθεσε.

«Ο συντονισμός η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ήταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου μας, η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Μάθαμε από την σκληρή εμπειρία του παρελθόντος. Αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα και από την χώρα μας, αλλά κι από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Θέλουμε πολλά ακόμα ουσιαστικά βήματα βελτίωσης, όμως στην μεγάλη αυτή προσπάθεια που γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε ότι φέτος αποφασίστηκε να έχουν περισσότερα εναέρια μέσα.

«Αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικό και ετοιμότητας έργο, προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου 4, να δημιουργούμε περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος, να είμαστε έγκαιροι στην απόκρισή μας στην εκδήλωση της πυρκαγιάς», ανέφερε.

Σχετικά με την χθεσινή πυρκαγιά, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις, παρόλο που ήταν πολύ δύσκολο το σημείο, βρέθηκαν εκεί εντός 10 λεπτών από την έναρξη της πυρκαγιάς, με όλα τα μέσα, και εναέρια, και επίγεια, και τόνισε ότι «αυτή η μεγάλη προσπάθεια να δράσουν έγκαιρα, βοήθησε έτσι ώστε το φαινόμενο να μην εξελιχθεί σε σημείο που μπορεί να ήταν εντελώς εκτός ελέγχου». Ταυτόχρονα αξιοποιήθηκε το 112, το οποίο, «είναι το εργαλείο που βοηθά να πραγματοποιήσουν με ένα αποτελεσματικό τρόπο τις οργανωμένες προληπτικές απομακρύνσεις πληθυσμού, και μάλιστα σε μια περιοχή που περίπου καλύπτει 90.000 κατοίκους».

«Εμείς στο υπουργείο, στην πυροσβεστική, στην Πολιτική Προστασία, πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς μεγάλα λόγια, δεν είναι η ώρα των λόγων είναι η ώρα των έργων. Επικεντρωνόμαστε στο έργο μας και κυρίως μαθαίνοντας από τα λάθη μας και από τα λάθη που διδάσκει η ίδια η επιστήμη στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι γνωστό το έχουμε πει πολλές φορές, πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης τις κάνουν πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμες», υπογράμμισε και τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν συνολικά 390 πυρκαγιές, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία τους, όπως είπε, «εξαιτίας αυτού του νέου δόγματος αντιμετωπίστηκαν άμεσα σε πρώτο χρόνο και δεν δόθηκε η δυνατότητα να εξελιχθεί το φαινόμενο της πυρκαγιάς και να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα». «Αυτό όμως δεν είναι πάντα δυνατόν δυστυχώς. Δυστυχώς οι καιρικές και οι τοπικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Γι αυτό, όποιος πιστεύει ότι στα πρώτα 3-4 λεπτά μπορούν να σβηστούν όλες οι πυρκαγιές είναι εκτός πραγματικότητας». Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα, διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. «Αυτό δεν θα σταματήσει. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Παρόλες τις δυσκολίες θα επιμείνουμε. Πρώτιστος στόχος είναι και παραμένει η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής. Βεβαίως και η προστασία της περιουσίας των συμπολιτών μας και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και ειδικά των πυρκαγιών», επισήμανε.

«Είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, στην καρδιά ενός σκληρού καλοκαιριού που φαίνεται ότι σε όλη τη Μεσόγειο θα είναι από τα σκληρότερα που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα», είπε κι απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιά για κανέναν λόγο.

«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Η φωτιά έχει δύναμη, ας μην την υποτιμήσουμε. Γιατί επιβεβαιώνεται ότι η ανθρώπινη αμέλεια είναι κατά 95% η κύρια αιτία εμφάνισης πυρκαγιάς. Θα συνεχίσουμε με τον συντονισμό που πιστεύουμε ότι είναι το μόνο εργαλείο που παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα, πρακτικά με στόχο να κρατήσουμε τους 3 βασικούς άξονες – περισσότερη πρόληψη- προετοιμασία/ετοιμότητα και σωστή και έγκαιρη παρέμβαση», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ