today-is-a-good-day
24.4 C
Athens

Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας για την ενέργεια υπέγραψαν Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας για να εξασφαλίσουν προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα του Κόλπου, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για την πιθανότητα πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως αντίποινα για τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Prerss η συμφωνία που ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας έρχεται καθώς ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στο Παρίσι.

«Η συμφωνία που υπογράφουμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι διπλής στρατηγικής σημασίας: μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας βραχυπρόθεσμα, προετοιμάζοντας παράλληλα ένα μέλλον χωρίς άνθρακα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

Άλλες εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σεΐχη Μοχάμεντ στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν συμφωνία μεταξύ του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TotalEnergies και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας.

Η Γαλλία έχει βαθείς δεσμούς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει προσωπική σχέση η οποία απέδωσε καρπούς κατά την επίσκεψη του Μακρόν στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι που οδήγησε σε μια συμφωνία όπλων 16 δισεκατομμυρίων ευρώ (18 δισεκατομμύρια δολάρια) με τον σύμμαχο του Κόλπου, τη μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγής όπλων στη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ