today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Χρ.Τριαντόπουλος: Σχέδιο στήριξης, αποκατάστασης και ανάπτυξης για την Ηλεία

Μ.Κατρίνης: Η Ηλεία δεν μπορεί και πάλι να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής

«Με την αξιοποίηση πολλών πηγών χρηματοδότησης, θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων των πυρκαγιών που έπληξαν την Ηλεία το 2021. «Το σχέδιο της κυβέρνησης προχωρά όσον αφορά την Ηλεία. Ένα σχέδιο στήριξης, αποκατάστασης αλλά και ανάπτυξης που υλοποιείται συγκροτημένα και μεθοδικά», ανέφερε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης, Χρήστος Τριαντόπουλος και διαβεβαίωσε πως όσα έχει πει ο πρωθυπουργός για την Ηλεία, θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Στη Βουλή νωρίτερα σήμερα, συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος ανέφερε ότι «δέκα μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, αγνοείται η τύχη του σχεδίου ανασυγκρότησης για την Ηλεία».

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι η Ηλεία είναι από τους νομούς που έχουν πληγεί καίρια από τις πυρκαγιές τα τελευταία 15 χρόνια, με τις πληγές από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 να μην έχουν κλείσει μέχρι σήμερα και την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 να προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2021, στην ειδική συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή, δεσμεύτηκε για σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας, κάτι που επανέλαβε στις 11 Νοεμβρίου 2021 στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, προβαίνοντας σε σχετικές εξαγγελίες. Δέκα μήνες μετά, η τύχη αυτού του σχεδίου ανασυγκρότησης αγνοείται, ενώ έχουν αγνοηθεί οι τοπικοί φορείς από οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης ή διαμόρφωσης. Οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί για το φυτικό κεφάλαιο, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων, απώλεια που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις της Ηλείας δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις ζημιές που αποδεδειγμένα υπέστησαν στις περυσινές πυρκαγιές, προκαλεί εντύπωση η αδικαιολόγητη εξαίρεση της Ηλείας από το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές το 2021», είπε ο κ. Κατρίνης και κάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό να ενημερώσει αν υπάρχει σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, σε ποιους άξονες στηρίζεται, από που θα χρηματοδοτηθεί και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του.

«Ό,τι έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάπτυξη της Ηλείας ισχύει στο ακέραιο», απάντησε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι το σχέδιο για την Ηλεία είναι σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης που όμως συμπληρώνεται και από ένα πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης. Το σχήμα στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είπε ο κ. Τριαντόπουλος, αφορά και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η διαδικασία προχωράει, γίνονται οι έλεγχοι και αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ. Ο κ. Τριαντόπουλος είπε όμως ότι εξετάζεται η χορήγηση προκαταβολής για τη σύντμηση των χρόνων. Για την ανασυγκρότηση της περιοχής, «δρομολογείται πλάνο, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία» και «έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη «διαΝΕΟσις», που θα έχει αντικείμενο την εκπόνηση σχετικής μελέτης, οι προτάσεις της οποίας δύνανται να αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση μιας μακροπρόθεσμης, στρατηγικής, ολοκληρωμένης, χωρικής ανάπτυξης της περιοχής. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αυτά που θα καθορίσουν και το κόστος που θα έχει το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής», είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι «θα αξιοποιηθούν πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης, από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πυρκαγιάς του 2021, αλλά και για την υλοποίηση έργων με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή».

Πρόσφατα συζητήθηκαν κι άλλα μέτρα εμπλουτισμού του σχεδίου για την Ηλεία, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, που αφορούν συγκεκριμένα την Αρχαία Ολυμπία και τις επιχειρήσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, είπε ο κ. Τριαντόπουλος και πρόσθεσε ότι την επόμενη περίοδο θα υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση.

«Το σχέδιο έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής, επουλώνοντας τις πληγές που δημιούργησε η πυρκαγιά, αλλά και κοιτώντας στο μέλλον, δημιουργώντας συνθήκες ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής για όλους και σε συνεργασία με όλους», είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

«Φοβάμαι ότι είναι αόριστες και οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης. Η Ηλεία δεν μπορεί και πάλι να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής σε σχέση με τις άλλες περιοχές που επλήγησαν», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και υπογράμμισε ότι η Ηλεία και ο κόσμος της, δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ