today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Α.Συρίγος: Eνεργές και απαράγραπτες οι ελληνικές αξιώσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις

«Οι ελληνικές αξιώσεις παραμένουν ενεργές, απαράγραπτες και διεκδικήσιμες, στο σύνολό τους, μέχρι την οριστική τους ικανοποίηση», υπογράμμισε για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος απάντησε νωρίτερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Βασίλη Κεγκέρογλου με θέμα τη «διαμαρτυρία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για την διαδικτυακή ημερίδα του χρηματοδοτούμενου από το Υπουργείο Εξωτερικών «MOG -Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε διαμαρτυρία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σε σχέση με διαδικτυακή ημερίδα, του χρηματοδοτούμενου από το υπουργείο Εξωτερικών προγράμματος MOG «Μνήμες από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα».

«Το πρόγραμμα έχει καταγγελθεί, όχι μόνο από το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και από το δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της περιόδου του 1940 – 1945, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, την Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών, τις ενώσεις θυμάτων, σημαντικές προσωπικότητες της επιστημονικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Όλοι επισημαίνουν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές της Γερμανίας υπηρετούν την προκλητική και αδιάλλακτη στάση του γερμανικού κράτους απέναντι στις νόμιμες, τεκμηριωμένες και απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις για τα δεινά που υπέστη ο λαός μας. Χωρίς να κάνουν βήμα από αυτήν τη στείρα αρνητική στάση τους, προχωρούν άλλες διαδικασίες με σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα και την ιστορική μνήμη», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι «οι Γερμανοί -η γερμανική κυβέρνηση, το γερμανικό κράτος- έχουν τις δικές τους προτεραιότητες και τις δικές τους επιδιώξεις. Και η Ελλάδα, όμως, και ο ελληνικός λαός έχουν τα δικά τους δικαιώματα και αυτά πρέπει να τα προασπίσουμε, σε συνεννόηση και όπου χρειάζεται σε απόλυτη συνεργασία, όπως είναι το συγκεκριμένο θέμα και με την επιστημονική κοινότητα και με τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τα πάνδεινα που εκφράζονται σήμερα, τουλάχιστον, από το δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων σε όλη την Ελλάδα». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κεγκέρογλου, ζητάει απαντήσεις από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο βουλευτής είχε καταθέσει στη Βουλή, τον Μάρτιο του 2021, καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σχετικά με το πρόγραμμα MOG «Μνήμες από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα». «Ήταν μια επιστολή – καταγγελία που απευθυνόταν προς τον πρόεδρο του ΙΕΠ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Στη συζήτηση τότε επεσήμανα στην υφυπουργό Παιδείας ότι δεν είχε γίνει η ανάλογη προετοιμασία και δεν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην αλλοιώνεται η ιστορία της κατοχής και της αντίστασης, όπως καταγγελλόταν, δεδομένου ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι παραδείγματος χάρη στο χρονολόγιο της κατοχής δεν αναφερόταν κανένα από τα ολοκαυτώματα ούτε στην Κρήτη ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα, από Καλάβρυτα μέχρι Δίστομο, από Κομμένο μέχρι την Κάνδανο. Ζήτησα να υπάρξει διάλογος με το Εθνικό Συμβούλιο ώστε να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες και σκοπιμότητες», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Έχει υπάρξει σχετική έκθεση και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων από τις 17 Απριλίου του 2019 και από το 1996, με τελευταία αυτή του 2020, έχουν επιδοθεί ρηματικές διακοινώσεις από την Ελλάδα, από την ελληνική κυβέρνηση προς τη γερμανική, με τις οποίες η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας για τις οφειλές της Γερμανίας από τους δύο παγκόσμιους πολέμους», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος που πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση, με ρηματική της διακοίνωση, έχει απορρίψει την ως άνω ελληνική πρόσκληση, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ότι δεν προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις. «Ωστόσο, η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη και αταλάντευτη. Οι ελληνικές αξιώσεις παραμένουν ενεργές, απαράγραπτες και διεκδικήσιμες στο σύνολό τους μέχρι την οριστική τους ικανοποίηση», είπε ο Άγγελος Συρίγος.

Για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα λίγα πράγματα είναι γνωστά στη γερμανική κοινή γνώμη, είπε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε ότι ο στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει γνωστά τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, «δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τις γερμανικές αποζημιώσεις, με τις ελληνικές αξιώσεις ούτε αποτελεί, προφανώς, συμψηφισμό τους».

Κατά καιρούς, είπε εξάλλου ο κ. Συρίγος, «έχουν διοργανωθεί τέτοιες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην ενημέρωση των Γερμανών πολιτών για τον αγώνα των Ελλήνων κατά την προάσπιση της ελευθερίας εναντίον των Γερμανών, κατά τη διάρκεια της κατοχής και να τους ευαισθητοποιήσει, ούτως ώστε να δημιουργηθεί και μέσα στη Γερμανία ένα κλίμα τέτοιο που θα βοηθήσει στο να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των οφειλών της προς τη χώρα μας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, επαναλαμβάνω, αυτές οι εκδηλώσεις δεν υποκαθιστούν τις αξιώσεις μας ως προς τις γερμανικές οφειλές».

«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης του ελεύθερου και απροκάλυπτου επιστημονικού διαλόγου. Είναι άλλο, όμως, ο επιστημονικός διάλογος και άλλο η αξιοποίηση της επιστήμης και η υποταγή της σε σκοπιμότητες άλλων και, μάλιστα, του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτεί εκδηλώσεις και προγράμματα που έχουν ως αντικείμενο την κατοχή. Ναι, αβροφροσύνη. Δεν είναι το ίδιο Υπουργείο που αρνείται και απορρίπτει συνεχώς τις ρηματικές διακοινώσεις μας; Άρα, πώς λέτε ότι δεν συνδέεται; Είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι δεν συνδέονται;», επέμεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Λέτε να ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια που θα τεκμηριώνει την ανάγκη για την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων ή για την άμβλυνση της ιστορικής αλήθειας και τη διαστρέβλωσή της, ούτως ώστε να δικαιολογεί τη μη καταβολή από τη σύγχρονη Γερμανία; Λέτε να ενδιαφέρονται για τη δικαίωση των αγώνων που κάνουν τόσοι φορείς για τις γερμανικές αποζημιώσεις τόσα χρόνια; Λέτε να κάνουν λάθος όλοι όσοι διαμαρτύρονται και ιδιαίτερα το δίκτυο των δημάρχων και οι ενώσεις θυμάτων και να έχει δίκιο ένας ή το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών;».

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν με τα δικά τους μέσα, όχι όμως με την εμπλοκή δημόσιων φορέων, όχι με την εμπλοκή της ίδιας της κυβέρνησης δια του υπουργείου Παιδείας. Είναι απαράδεκτο. Ας το κάνουν μόνοι τους. Τους απαγορεύουμε εμείς να κάνουν κάτι; Όχι, βεβαίως, αλλά να μην μας εμπλέκουν. Έστειλαν για έγκριση στο ΙΕΠ αυτό το πρόγραμμα», είπε, επίσης ο κ. Κεγκέρογλου.

«Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι». Δηλαδή, και η Ελλάδα εξακολουθεί να διεκδικεί αυτά τα οποία θεωρεί ότι έχει ως δικαίωμα, λόγω της γερμανικής εισβολής και κατοχής, και ταυτοχρόνως δεν στέκεται αντίθετη σε δράσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να πληροφορήσουν τους Γερμανούς, πολλώ δε μάλλον όταν σε αυτές τις δράσεις συμμετέχουν εμβληματικές μορφές του ελληνικού και ευρωπαϊκού δημοσίου βίου», είπε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «σε αυτή τη δράση συμμετέχει ο Αργύρης Σφουντούρης, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στον μακροχρόνιο νομικό αγώνα για τις γερμανικές επανορθώσεις. Η μαρτυρία του εμπεριέχεται στο αρχείο των προφορικών μαρτυριών του δικού μας Προγράμματος «Μνήμες κατοχής». Επίσης, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ημερίδας συμμετείχαν τριάντα πέντε ακαδημαϊκοί, δάσκαλοι, ερευνητές και εκπαιδευτικοί. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο διεθνώς αναγνωρισμένος ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χριστίνα Κουλούρη, ερευνητικοί φορείς όπως η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Εκπαίδευσης, ο Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες του Ιόνιου Πανεπιστημίου».

Ο κ. Συρίγος ανέφερε επίσης ότι λόγω του αυτοδιοίκητου, «δεν μπορείς να προσδιορίσεις, ως υπουργείο Παιδείας εάν ένα πανεπιστήμιο ή ένα τμήμα ή ένα εργαστήριο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποφασίζει να συνεργαστεί με ένα άλλο πανεπιστήμιο για να κάνουν έρευνα».

«Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην ελεύθερη επιστημονική έρευνα και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για θέματα που απασχολούν την ιστορική συνείδηση, καθότι βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική κοινωνία και η παρεμπόδιση του ελεύθερου και απροκατάληπτου επιστημονικού διαλόγου θα αποτελούσε λογοκρισία», είπε ο Άγγελος Συρίγος και υπογράμμισε ότι: «το υπουργείο Παιδείας δεν συμμετέχει, συμμετέχει το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συμμετέχουν εμβληματικές μορφές όπως ο Αργύρης Σφουντούρης που πρωταγωνιστεί στον μακροχρόνιο νομικό αγώνα για τις γερμανικές επανορθώσεις. Συμμετέχει μια πλειάδα Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι προβάλλουν με τον σωστότερο τρόπο τις ελληνικές θέσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ