today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία που μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η διακομματική τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάπας που “μπλοκάρει” την αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ΕΡΤ παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνταν τις τελευταίες ώρες και τις παρασκηνιακές διεργασίες στο Κογκρέσο, η τροπολογία που απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην πολύπλοκη κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται έως την υιοθέτηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν μόνο αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση. Επίσης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ απαρίθμησε τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε: «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο γερουσιαστής απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

· Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

· Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

· Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

· Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Το επόμενο διάστημα η τροπολογία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην αμερικανική Γερουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ