Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΑΠΕ

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας επικύρωσε σήμερα, κατά την τακτική του συνεδρίαση, τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία αυτή έγινε αφού οι δύο σκανδιναβικές χώρες αποφάσισαν να υποβάλουν αίτημα για την ένταξή τους στη Συμμαχία, στις 18 Μαΐου.

Το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου) οι σύμμαχοι συμφώνησαν να προσκαλέσουν τις δύο χώρες. «Η απόφαση να ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ είναι ένδειξη της προθυμίας τους να μοιραστούν τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις που απορρέουν» από τη συμμετοχή τους, αναφέρει το κείμενο.

Στη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η Εκατερίνα Ζαχάριεβα, που προέρχεται από το κόμμα GERB-UDF, είπε ότι το βουλγαρικό κοινοβούλιο θα είναι από τα πρώτα που θα επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Αν υπάρχει κάτι το θετικό, αν και δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για καλό που απορρέει από τον πόλεμο, είναι ότι αντί να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ και τον δημοκρατικό κόσμο, ο Πούτιν στην πραγματικότητα ενισχύει το ΝΑΤΟ», τόνισε η Ζαχάριεβα.

Ο βουλευτής Ατάνας Σλάβοφ, του κόμματος «Δημοκρατική Βουλγαρία», χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του κοινοβουλίου. «Είναι μια αλλαγή στρατηγικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», σχολίασε.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τσόντσο Γκάνεβ (Vazrazhdane) από την πλευρά του διερωτήθηκε αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και είπε ότι το κόμμα του δεν πιστεύει πως η χώρα θα ωφεληθεί από την επικύρωση των πρωτοκόλλων.

Ο Αντρέι Μιχαϊλοφ, βουλευτής του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», είπε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν είναι απλώς μια στρατιωτική συμμαχία αλλά μια στρατηγική ιδέα.

Ο Στανισλάφ Αναστάσοφ του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (MRF) είπε ότι η προθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. «Η Βουλγαρία πρέπει να στηρίξει αυτήν την επικύρωση γιατί εμείς του MRF γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ΝΑΤΟ είναι πρώτ’ απ’ όλα μια συμμαχία αξιών και, δευτερευόντως, μια στρατιωτική και αμυντική συμμαχία».

Ο Ναστιμίρ Ανανίεφ, βουλευτής του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», αναφέρθηκε στο θέμα του υβριδικού πολέμου. Σύμφωνα με τον Ανανίεφ, όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τόσο πιο επικεντρωμένη θα είναι η ευρωπαϊκή φιλοσοφία και στρατηγική «σε μία κατεύθυνση». Ο βουλευτής δήλωσε πεπεισμένος ότι η Βουλγαρία έκανε τη σωστή επιλογή, δηλαδή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το 2004.