today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Το master plan του Μητσοτάκη για τις εκλογές

Ένα «καλοζυγισμένο» master plan εκλογών, με ρεαλιστικό  πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο είχε έτοιμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανακοίνωσε ότι εθνικές κάλπες θα στηθούν στο τέλος της 4ετιας, αιφνιδιάζοντας όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τους υπουργούς και βουλευτές του, που κινούνταν σε εκλογικούς ρυθμούς…

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν αναζητεί δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνει εκλογές, ενώ μόλις προχθές  μίλησε για  «εφεδρείες» προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και  νοικοκυριά, αλλά συμπλήρωσε ότι  «έχουμε αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές μας και στον σχεδιασμό μας».

Σε αυτή την τελευταία φράση βρίσκεται η «ουσία» της πολιτικής απόφασης του να μην  πάει σε πρόωρες εκλογές. Μια κίνηση που σύμφωνα με τους επαΐοντες του Μαξίμου δεν κρύβει υψηλό ρίσκο όσο αρχικά φαίνεται, λόγω των δυσκολιών και αβεβαιοτήτων του επερχόμενου Χειμώνα.

Το «κλειδί» των πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται  στην οικονομία και παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις τα πράγματα για την Ελλάδα δεν είναι και τόσο άσχημα.

Το Μαξίμου περιμένει πολλά έσοδα από την καλή πορεία του τουρισμού που το φετινό καλοκαίρι «σπάει» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία αλλά και τις εκτιμήσεις των ειδικών του τουρισμού.

Ο δεύτερος καλός οιωνός για την οικονομία είναι ότι στις 20 Αυγούστου θα ανακοινωθεί και επίσημα η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, που  σημαίνει ότι  αποκαθίστανται οι συνθήκες κανονικότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010.  Ενώ η εκάστοτε  κυβέρνηση πλέον  θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.

Ο Πρωθυπουργός περιμένει επίσης να εισρεύσουν στη χώρα σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Επίσης εκτιμάται ότι η  Ευρώπη τελικά  δε θα κλείσει τα μάτια στην ενεργειακή κρίση. Η Γερμανία, δεσπόζουσα χώρα στη σφικτή δημοσιονομική πολιτική, βλέπει ότι η ενεργειακή κρίση «σφυροκοπά» την πόρτα της και είναι πιθανό να αλλάξει ρότα, όπερ σημαίνει ότι θα επηρεάσει και την τελική απόφαση της Ευρώπης.

Στις 26 Ιουλίου συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας για το θέμα του φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα και εκεί θα φανεί που πάει να καθίσει η μπίλια…

Ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφερε ότι  τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους και με αυτά τα δεδομένα «θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μαζί με τα πρόσθετα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, ώστε να καλύπτουμε, γενναία, αποτελεσματικά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για όσο χρειαστεί».

Πάνω σε αυτές τις βάσεις έχει «δομηθεί» το νέο κυβερνητικό αφήγημα, με έντονο το κοινωνικό πρόσημο.

Ένα ολιστικό σχέδιο δράσης που θα ανακοινώσει με πολλές λεπτομέρειες ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το οποίο θα κριθεί συνολικά στο τέλος της 4τιας, όπου θα γίνει και η σύγκριση  με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ…

Που επενδύει πολιτικά το Μαξίμου 

Αν και δεν ομολογείται ευθέως, ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος φέρεται να έχει βρεθεί και από αυτόν θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης των πολιτών όπως:

Το νέο fuel pass έως το τέλος του 2022.

Η πιθανή  νέα επιταγή ακρίβειας για τους οικονομικά ασθενέστερους

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις από τη νέα χρονιά.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς του να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο που είναι το «κλειδί» για την καλή εικόνα της κυβέρνησης, προς τα έξω.

Παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει υψηλή ανθεκτικότητα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει υψηλό δείκτη αξιοπιστίας. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παραμένει μη ελκυστικός πολιτικά στη μεσαία τάξη και τα ποσοστά δεν έχουν δυναμική ανόδου.

Η εκτίμηση τω επιτελών του Μαξίμου είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία  έχει ημερομηνία λήξης, μια παράμετρος που συνυπολογίζεται στον εκλογικό σχεδιασμό.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι με  ανοικτά μέτωπα την  ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις στην αγορά, τον απρόβλεπτο Σουλτάνο και τελευταία την έξαρση της πανδημίας η διαχείριση του δύσκολου πολιτικά Χειμώνα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά υπάρχει σχέδιο και η κυβέρνηση έχει το know-how στην αντιμετώπιση των κρίσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ