today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

ΟΗΕ: Τα δύο τρίτα των Ουκρανών προσφύγων σχεδιάζουν να παραμείνουν στις χώρες που τους φιλοξενούν

Περίπου τα δύο τρίτα των προσφύγων από την Ουκρανία αναμένουν ότι θα παραμείνουν στις χώρες που τους φιλοξενούν έως ότου κοπάσουν οι εχθροπραξίες και βελτιωθεί η κατάσταση ασφάλειας ύστερα από τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ελπίζουν να επιστρέψουν τελικά στην πατρίδα τους, σύμφωνα με την έρευνα μεταξύ περίπου 4.900 ανθρώπων από την Ουκρανία που τώρα ζουν στην Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Η έρευνα έγινε από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με την UNHCR, πάνω από 5,6 εκατ. πρόσφυγες καταγράφονται τώρα σε όλη την Ευρώπη, με σχεδόν 8,8 εκατ. ανθρώπους να φεύγουν από την Ουκρανία και σχεδόν 3,3 να επιστρέφουν εκεί μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

«Ανυπομονούν να επανενωθούν με φίλους και συγγενείς και ανησυχούν γι’ αυτούς που έμειναν πίσω. Οι περισσότεροι θέλουν να περιμένουν έως ότου κοπάσουν οι εχθροπραξίες», σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Από αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν, το 40% σχεδιάζουν να το κάνουν τον επόμενο μήνα, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία, προσθέτοντας ότι μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων από την πρωτεύουσα Κίεβο και περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας σχεδιάζουν να επιστρέψουν συγκριτικά με ανθρώπους που προέρχονται από το ανατολικό και το βόρειο τμήμα της Ουκρανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ