today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Οργή στην Αθήνα για το χάρτη Μπαχτσελί. Καθαρές απαντήσεις ζήτησε ο Μητσοτάκης

Πρόθυμος «λαγός» του Ερντογάν, ο Μπαχτσελί με τον προκλητικό χάρτη, που δείχνει το Αιγαίο μοιρασμένο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή «όνειρο» των γκρίζων λύκων  της Άγκυρας;

Ό,τι και να ισχύει από τα δυο σενάρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε δημόσια και με σκληρή γλώσσα από τον τούρκο Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για να μην προσθέσει ένα ακόμη λάθος το οποίο θα βρει μπροστά του…

Του Κώστα Πασίση

«Προσέξτε καλά αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλα αυτά τα νησιά “απορροφημένα” από την Τουρκία. Ένα παραλήρημα από τους εξτρεμιστές ή η επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Ακόμη μία πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στις γελοιότητες του μικρότερου κυβερνητικού του εταίρου» αναφέρει σε αυστηρή  ανάρτηση του στο twitter o Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας  τη διεθνοποίηση της νέας ακραίας πρόκλησης.

Προηγουμένως, ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν φωτογραφήθηκε με έναν παραχαραγμένο χάρτη που απεικονίζει ακόμη και την Κρήτη ως τουρκική(!) και  χειρότερο από αυτόν που παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Αμερικανό Πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο κατά την πρόσφατη συνάντηση τους.

Έναν χάρτη που επιβεβαιώνει απόλυτα την θέση της Αθήνας ότι η σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία έχει επιθετικές βλέψεις κατά της Ελλάδας, είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο και εν κατακλείδι πιστό αντίγραφο του Πούτιν.

Αλλά όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «η χώρα δεν πανικοβάλλεται, δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται. Η αμυντική της θωράκιση, οι συμμαχίες της το Διεθνές Δίκαιο αποτελούν μια αδιαπέραστη ασπίδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα μας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Αθήνα αναμένει  «την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος είδε πίσω από το χάρτη Μπαχτσελί   «μια επικίνδυνη, άμεση απειλή και εχθρική πράξη κατά της Ελλάδας». Γεγονός που δικαιολογεί και την άμεση παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με αναλυτές η ρητορική του  αναθεωρητισμού που έχει υιοθετήσει ο τούρκος Πρόεδρος σχετίζεται και   με τη μεγάλη  οικονομική κρίση της Τουρκίας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια, αν το αφήγημα αυτό λάβει «σάρκα και οστά» στο πεδίο.

Γι’ αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δεν αποκλείουν την  πιθανότητα εκδήλωσης θερμού επεισοδίου.

Δε θέλουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ 

Η τελευταία «έκρηξη» της τουρκικής επιθετικότητας συνέπεσε  με την επιστολή στον Αμερικανικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τριάντα πέντε Αμερικανών βουλευτών,  Ρεπουμπλικάνων  και Δημοκρατικών, με σκοπό να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, μία χώρα που όπως τονίζουν “διαπράττει εγκλήματα πολέμου”.

Οι Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως “αντιΝΑΤΟϊκή”.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και φωνές εντός ΗΠΑ, όπως η επιστολή Αμερικανών αξιωματούχων στους Financial Times, με την οποία ζητούν από το ΝΑΤΟ να διώξει την Τουρκία»

Την ίδια άποψη διατύπωσε προ ολίγων ημερών και η Elizabeth Shackelford, πρώην διπλωμάτης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτή τη φάση έσπευσαν να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ακραία, παράνομη και ανιστόρητη πρόκληση και κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και να εξασφαλίσει απτή, όχι χλιαρή, στήριξη από τους συμμάχους μας.

Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το χάρτη ως ιταμή και επιθετική κίνηση προσθέτοντας πώς αποτελεί ακραία πρόκληση που απαιτεί την άμεση διεθνή καταδίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ