today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Παρουσία της Μ.Γκάγκα ξεκίνησε το Ειδικό Σχέδιο “Safe Hospital” από το «Παπαγεωργίου»

Με μία άσκηση ετοιμότητας που αφορούσε “αρπαγή βρέφους από μαιευτική κλινική” τέθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε λειτουργία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου το Ειδικό Σχέδιο “Safe Hospital” (Ασφαλές Νοσοκομείο) παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Το σχέδιο θα συνεχιστεί το ΠΑΓΝΗ στη Κρήτη και στη συνέχεια και σε άλλα νοσοκομεία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η κ. Γκάγκα τόνισε ότι κεντρικό μέλημα του Υπουργείου είναι η ασφάλεια των νοσηλευόμενων ασθενών και του προσωπικού των νοσοκομείων. «Ουσιαστικά εγκαινιάζουμε κωδικούς που ξέρει ο καθένας τι γίνεται για περιπτώσεις σεισμού, για περίπτωση πυρκαγιάς, για περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας, αν χαθεί ένας ασθενής, αν γίνει μία αρπαγή ενός παιδιού όπως αυτή που έγινε πριν από ένα χρόνο. Είναι κεφαλαιώδες αυτό για τα νοσοκομεία και για το προσωπικό. Κάνει όλους να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και φυσικά τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό” σημείωσε η κ Γκαγκα και πρόσθεσε: « Θέλουμε λοιπόν ό,τι γίνεται στα νοσοκομεία να εντοπίζεται, να ξέρουν όλοι τι πρέπει να κάνουν. Αυτό θεωρούμε ότι είναι κεφαλαιώδες για την ασφάλεια όλων».

Τα νοσοκομεία πιέζονται αλλά υπάρχουν λιγότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό η κ. Γκάγκα ανάφερε ότι όλοι πρέπει να φοράνε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός και ιδίως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν και προβλήματα υγείας.

«Μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας όλοι θέλουν να πάρουν μια ανάσα παραπάνω. Τα νοσοκομεία πιέζονται αυτή τη στιγμή, δηλαδή έχουμε πολλές επισκέψεις ανθρώπων που είναι ύποπτα περιστατικά» πρόσθεσε η κ. Γκάγκα επισημαίνονταις ότι: «Οι εισαγωγές μεταφράζονται πολύ λιγότερο σε ΜΕΘ. Πράγματι οι ασθενείς κάνουν περισσότερο πυρετό, πόνο στο στήθος, βήχα, παρά πνευμονίες βαριές, οπότε αυτό είναι καλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι με πολλά προβλήματα που το παραμικρό μπορεί να τους απειλήσει».

Σε ερώτηση εάν θα έρθει επικαιροποιημένο εμβόλιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Οκτώβριο θα υπάρχει επικαιροποιημένο εμβόλιο , ότι προχωράει η διαδικασία και ότι γι αυτό το λόγο δεν γίνονται παραλαβές εμβολίων.

Το Δεκέμβριο τα προσωρινά αποτελέσματα των προκηρύξεων

Η κ. Γκάγκα συναντήθηκε με αντιπροσωπείες ανεμβολίαστων υγειονομικών οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου με αίτημα την επιστροφή στην εργασία όσων βρίσκονται σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού . Επίσης είχε συνάντηση και με εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) η οποία επίσης πραγματοποίησε συγκέντρωση, διαμαρτυρόμενοι για τις μετακινήσεις γιατρών που δημιουργούν κενά και καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων και ζητώντας μαζικές προσλήψεις .

Η κ. Γκάγκα αναφερόμενη στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ανεμβολίαστων είπε: « Τα δικά τους θέματα είναι κάτι που μας απασχολεί και κάτι που συζητείται σε κεντρικό επίπεδο”.

Όσον αφορά το θέμα των μετακινήσεων προσωπικού που έθεσε η αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ είπε ότι προκηρύσσονται θέσεις προσωπικού αλλά αυτό το διάστημα υπάρχουν νοσοκομεία που χρειάζονται γιατρούς αλλά δεν τους έχουν .

«Δεν βλέπω ποιος άλλος τρόπος υπάρχει εκτός από το να μετακινηθεί προσωπικό. Ζητήσαμε εθελοντές, κάπου υπάρχουν εθελοντές, κάπου αλλού δεν υπάρχουν. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να μην μείνουν νοσοκομεία ακάλυπτα. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι μείνει ένα νοσοκομείο χωρίς κάλυψη γιατρού» πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.

Όσον αφορά θέμα του προσωπικού των νοσοκομείων σημείωσε ότι, πριν ακόμη αναλάβει η ίδια έγινε μια πολύ μεγάλη δουλειά στο Υπουργείο για να μπορέσουν να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό .

«Έγινε μία πολύ μεγάλη προεργασία από μέρους του Υπουργείου την οποία έζησα ως υγειονομικός. Τώρα για τις θέσεις και των νοσηλευτών που έγιναν, μας πήρε αρκετό καιρό για να μπορέσουμε να πάρουμε όλα τα στοιχεία των νοσοκομείων, τα στοιχεία της πληρότητας, τα στοιχεία του προσωπικού, τα στοιχεία των επικουρικών που δουλεύουν, και να μπορέσουμε να κάνουμε μία δίκαιη κατανομή. Και είναι 127 νοσοκομεία, δεν είναι πάρα πολύ απλό δηλαδή να πεις ότι το Παπαγεωργίου θα πάρει 130 νοσηλευτές και δεν θα πάρει 85. Αυτό λοιπόν είναι δουλειά μηνών που έχει τελειώσει, οι θέσεις είναι το ΑΣΕΠ και θα γίνει η προκήρυξη . Απ΄ότι μου είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ η πλατφόρμα για τις προκηρύξεις θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο και προσωρινά αποτελέσματα θα έχουμε τον Δεκέμβριο. Οι θέσεις λοιπόν έχουν φύγει από μας. Κάνουμε τώρα την κατανομή των θέσεων για τα νοσοκομεία για το ιατρικό και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τα περιφερειακά νοσοκομεία που είναι πιο μεγάλη η δυσκολία για τις θέσεις, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να στελεχωθούν τα επαρχιακά, τα μικρά νοσοκομεία και θα προχωρήσουμε και στις μεγάλες πόλεις εκεί που έχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε δεύτερο χρόνο με την έννοια ότι υπάρχει λίγο περισσότερο προσωπικό και είναι θέσεις που τις προτιμάνε οι γιατροί» πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ