today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

ΜέΡΑ25: Να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές εξολοκλήρου σε ενισχύσεις

«Μετά από 13 χρόνια οικονομικής κρίσης, 2,5 χρόνια πανδημίας και εν μέσω καλπάζουσας ακρίβειας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται αυτό τον καιρό να πληρώσουν ταυτόχρονα, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Όπως σημειώνει το ΜέΡΑ25, «για τις περισσότερες από αυτές, είναι αδύνατον υπό αυτές τις συνθήκες να ανταποκριθούν και κινδυνεύουν να οδηγηθούν, είτε σε κλείσιμο, είτε σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις/εξαγορές από ισχυρότερες».

«Χρειάζονται άμεσα μέτρα, είτε για τη γενική αναστροφή της κατάστασης όπως αυτά που περιγράφονται στις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25, είτε για την ακρίβεια στην ενέργεια, που μπορεί άμεσα να μειωθεί πραγματικά κάτω από 50%», τονίζει και προτείνει «ειδικά για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αυτές να μετατραπούν εξολοκλήρου σε ενισχύσεις χωρίς την ανάγκη επιστροφής τους».

«Αυτή θα είναι μια πραγματική ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αναφέρει προσθέτοντας «ως ασφαλιστική δικλείδα, το δικαίωμα προαίρεσης του ελληνικού δημοσίου για αυτό το ποσό, αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή συγχωνεύσεων/εξαγορών».

«Με αυτόν τον τρόπο, αφενός ενισχύουμε τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι τις αναγκαστικές εξαγορές τους από τις μεγάλες αλυσίδες. Αφετέρου ξεπερνάμε την παραπομπή του ζητήματος, από την κυβέρνηση, στις ευρωπαϊκές καλένδες, όπως συνηθίζει να κάνει όταν θέλει να αποφύγει να δώσει λύση σε ένα θέμα, κρυπτόμενη πίσω από την έγκριση των θεσμών, η οποία με τη λύση αυτή δεν χρειάζεται», εξηγεί και καταλήγει:

«Το ΜέΡΑ25 θα επανακαταθέσει το επόμενο διάστημα την σχετική τροπολογία στη Βουλή και ελπίζουμε αυτή τη φορά η κυβέρνηση να την κάνει δεκτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ