today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Κίνα προς χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας: Μη γίνετε πιόνια των μεγάλων δυνάμεων

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κάλεσε σήμερα σε ομιλία του από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας τις χώρες της περιοχής να αποφύγουν να τις χρησιμοποιούν «σαν πιόνια του σκακιού» οι μεγάλες δυνάμεις.

Μιλώντας από την έδρα της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ο Ουάνγκ δήλωσε ότι πολλές χώρες στην περιοχή δέχονται πιέσεις να επιλέξουν πλευρά.

«Θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτή την περιοχή από τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς, (…) από το να χρησιμοποιηθεί σαν πιόνια σκακιού από μια μεγάλη δύναμη και από τον εξαναγκασμό», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «το μέλλον της περιοχής μας θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια μας».

Η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί εδώ και καιρό μια περιοχή γεωπολιτικής έντασης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων λόγω της στρατηγικής της σημασίας, με κάποιες χώρες στην περιοχή να διστάζουν να επιλέξουν πλευρά στην αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Αυτή η ομιλία του Ουάνγκ έγινε μερικές ημέρες αφού συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Μπαλί.

Στο περιθώριο της G20 ο Ουάνγκ συναντήθηκε επί πέντε ώρες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με τους δύο άνδρες να χαρακτηρίζουν την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από τον Οκτώβριο «ειλικρινή».

Ο Κινέζος υπουργός σχολίασε σήμερα ότι δήλωσε στον Μπλίνκεν πως οι δύο χώρες θα πρέπει να συζητήσουν τη θέσπιση κανόνων για θετικές συναλλαγές και να στηρίξουν από κοινού το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

«Σκοπός είναι να στηριχθεί ο κεντρικός ρόλος της ASEAN, να διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας, να σεβόμαστε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα ο ένας του άλλου στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, αντί να προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε ή να περιορίσουμε την άλλη πλευρά», υπογράμμισε ο Ουάνγκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Ταϊβάν, ο Κινέζος υπουργός δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «αλλοιώνοντας και υπονομεύοντας την πολιτική της Μίας Κίνας προσπαθεί να παίξει το χαρτί της Ταϊβάν για να προσπαθήσει να διαταράξει και να περιορίσει την ανάπτυξη της Κίνας».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να τη φέρει ξανά στη σφαίρα της επιρροής της.

Η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι παραμένει δεσμευμένη στην πολιτικής της της Μίας Κίνας και δεν ενθαρρύνει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, αλλά προσφέρει στην Ταϊπέι μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Οι δύο πλευρές στα στενά της Ταϊβάν θα χαίρουν ειρηνικής ανάπτυξης. Αλλά όταν η αρχή της Μίας Κίνας αμφισβητείται αυθαιρέτως ή ακόμη αν σαμποτάρεται, θα υπάρχουν σκοτεινά σύννεφα ή ακόμη και ισχυρές καταιγίδες στα στενά», δήλωσε ο Ουάνγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ