today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Γ.Στουρνάρας στο Bloomberg: Το νέο εργαλείο στήριξης μπορεί μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι το νέο εργαλείο που προωθείται για να συγκρατήσει την αναταραχή στις αγορές χρέους καθώς αυξάνονται τα επιτόκια μπορεί να μην χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι υπάρχει μια “πολύ καλή συζήτηση” σε εξέλιξη σχετικά με το μέσο, εκφράζοντας την πεποίθησή του για μια “συναινετική, αποτελεσματική λύση” που ελπίζει ότι θα εκπλήξει τις αγορές “θετικά”.

“Πιστεύω είναι πολύ εφικτή η ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ενδεχομένως να μην το χρειαστούμε”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. “Θα το έχουμε στο ράφι. Αυτό είναι το καλό σενάριο”.

Αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που ετοιμάζονται για μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων προσπαθούν επίσης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά αρνητική αντίδραση στις αγορές ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών της ευρωζώνης.

Ο κ. Στουρνάρας, υπογράμμισε ωστόσο ότι το μέσο είναι απαραίτητο, ελλείψει ευρύτερων μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Μπορεί να έχουμε επεισόδια κατακερματισμού όχι λόγω πολιτικών, αλλά απλώς επειδή είμαστε μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση”, δήλωσε. “Θα πρέπει να το διορθώσουμε αυτό, αλλά μέχρι τη στιγμή που θα επιτευχθεί αυτό η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη της τον συγκεκριμένο μηχανισμό”.

Το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτόν τον μήνα είναι “πολύ πιθανό” να συμβεί, ανέφερε. “Θα δούμε τι θα πουν τα δεδομένα τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο μέτωπο της οικονομικής δραστηριότητας”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ