today-is-a-good-day
19 C
Athens

Αντίθετη η Ουκρανία στην παράδοση μιας τουρμπίνας φυσικού αερίου στη Gazprom

Η Ουκρανία είναι αντίθετη στην παράδοση μιας τουρμπίνας από τον Καναδά στη ρωσική Gazprom για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έρθει σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Reuters μία πηγή του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Η Gazprom μείωσε την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μόλις στο 40% της μεταφορικής ικανότητας του τον προηγούμενο μήνα, ενώ επικαλέστηκε την καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που δέχεται τεχνική συντήρηση από τη γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.

“Οι κυρώσεις απαγορεύουν την μεταφορά οποιουδήποτε εξοπλισμού σχετίζεται με το φυσικό αέριο,” δήλωσε η πηγή του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

“Αν Θεού επιτρέποντος, η απόφαση εγκριθεί, θα απευθυνθούμε άμεσα στους Ευρωπαίους συνεργάτες μας υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους. Διότι, πώς μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη, αν οι χώρες δεν ακολουθούν τις αποφάσεις που έχουν συμφωνήσει για την επιβολή κυρώσεων;

Το υπουργείο Φυσικών Πόρων του Καναδά δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού. Οι υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών της Γερμανίας δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν άμεσα.

Μία υψηλόβαθμη πηγή στο υπουργείο Ενέργειας δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει πληροφορίες ότι ο Καναδάς προετοιμάζεται για να παραδώσει την τουρμπίνα.

Η απόφαση για την επιστροφή της τουρμπίνας έχει ήδη ληφθεί, όπως δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει σχετική πληροφόρηση για το ζήτημα αυτό, προσθέτοντας ότι ο Καναδάς και η Γερμανία δεν επιθυμούν η τουρμπίνα να είναι μία δικαιολογία για τη Ρωσία για να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο προσπάθησε τον Ιούνιο να πείσει τον Καναδά να μην επιστρέψει την τουρμπίνα στην Gazprom, σύμφωνα με μία επιστολή που διάβασε το Reuters.

Ο υπουργός υποστήριξε στην επιστολή αυτή ότι η Ρωσία διαθέτει ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του δικτύου της, χωρίς την τουρμπίνα που βρίσκεται στον Καναδά.

“Υπάρχουν επτά τουρμπίνες. Αυτή είναι μία μόνο από αυτές, ενώ οι τουρμπίνες που βρίσκονται σε λειτουργία μπορούν να εξυπηρετήσουν την πλήρη παροχή φυσικού αερίου,” δήλωσε η πηγή του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως όπλο για την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου, προκειμένου να άρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Η μεγάλη κοινότητα των Ουκρανών στον Καναδά προσπαθεί επίσης να πείσει την κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό να μην επιστρέψει την τουρμπίνα στη Ρωσία.

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα καλέσει για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων.

“Αν οι Καναδοί λάβουν την απόφαση για την παράδοση της τουρμπίνας, άσχετα με το τι θα σημαίνει αυτό για την Gazprom ή για την Γερμανία…, μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα προηγούμενο για δύο χώρες-μέλη της G7 αναφορικά με την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας,” δήλωσε η πηγή του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ