today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ο πολιτικός αντίκτυπος για το ΣΥΡΙΖΑ της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο Παππά-Παπαγγελόπουλου

Σε δύσκολη πολιτική θέση βρίσκεται  ο ΣΥΡΙΖΑ μετα την παραπομπή δυο κορυφαίων πρώην υπουργών, των κ.κ  Παπαγγελόπουλου και Παππά, αλλά και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, με βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου.

Μια δικαστική εξέλιξη με βαρύ  αντίκτυπο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επιχειρεί ένα συνολικό restart και οι παραπομπές θυμίζουν στην κοινή γνώμη   τις  «αμαρτίες» του παρελθόντος…

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές τα δυο ειδικά δικαστήρια, ένα για τον Νίκο Παππά και το δεύτερο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την  Ελένη Τουλουπάκη αναμένεται να συγκροτηθούν τον Σεπτέμβριο.

Περίοδος που μπορεί να συμπέσει με πρόωρες εκλογές, γεγονός που θα εκτινάξει στα ύψη την αντιπαράθεση  ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να μονοπωλήσει ένα μεγάλος μέρος της προεκλογικής περιόδου, αν στηθούν κάλπες, όπως φημολογείται…

Μεγάλος χαμένος στην περίπτωση αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει απλώσει μανδύα προστασίας στα προαναφερόμενα  πρόσωπα.

Η «εικόνα» με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά πάνελ να είναι υποχρεωμένοι να υπερασπίζονται τους δυο κατηγορούμενους πρώην υπουργούς  δεν είναι και ότι καλύτερο, σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, για να πλήξει την ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δείχνει να αποκτά πολιτικό πλεονέκτημα καθώς έχει κάθε λόγο να θυμίζει στους πολίτες τα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, όπου επιχειρήθηκε η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες  αλλά και τις παρεμβάσεις κορυφαίων υπουργών στη Δικαιοσύνη.

Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου  με αφορμή την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν στηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο με την ίδια θέρμη που καλύπτει τον κ Παππά.

Η  ΝΔ θα «επενδύσει» πολιτικά  στο σύνθημα «Δε ξεχνάμε» και αυτό φάνηκε από το «επετειακό» βίντεο που κυκλοφόρησε, με αφορμή  τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα capital controls.

Κατά …σύμπτωση, την ίδια χρονική περίοδο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε και το πολιτικό φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη για μετεκλογική συνεργασία, «παγώνοντας» την Κουμουνδούρου, για τους προαναφερόμενους λόγους.

Στην τελική ευθεία… 

Στο ΣΥΡΙΖΑ  η βασική πολιτική γραμμή είναι ότι ο Μητσοτάκης «στήνει» ειδικά δικαστήρια για να ξεχάσει ο κόσμος την ακραία ακρίβεια.

Ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστας Ζαχαριάδης σχολιάζοντας την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη, ανέφερε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται»

Η παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όμως, παρουσιάζει «ειδικό» ενδιαφέρον, καθώς κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του και τώρα τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν…

Σε δήλωση του πάντως ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Το έχω υποσχεθεί και το επαναλαμβάνω. Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μάχομαι το παρακράτος, τους φαύλους και διεφθαρμένους που θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τη λεηλασία της πατρίδας μας»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος   παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ για τον τότε υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας, με πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ και δύο κατά και αφορά την ίδια παράλειψη.

Ενώ η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Νίκος Παππάς είναι η παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ