today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ν.Καραθανασόπουλος: Δημιουργήσατε όλοι σας καρτέλ ενέργειας

«Όλες οι κυβερνήσεις, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι και σήμερα, υλοποίησαν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Αυτή η πολιτική, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, σημαίνει «συρρίκνωση της ΔΕΗ, σπάσιμο της καθετοποιημένης δομής, ιδιωτικοποιήσεις που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις – και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ – σημαίνει εντατικοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΗ και όχι μόνο, σήμαινε τέλος, σκανδαλώδη προνόμια για τα αρπακτικά της ενέργειας».

«Έχουμε ζητήσει από όλες τις κυβερνήσεις να μας δώσουν ένα απολογιστικό στοιχείο, πόσες δεκάδες – για να μην πούμε εκατοντάδες – δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επιδοτηθεί για τις επενδύσεις τους, τα αρπακτικά της «πράσινης» ενέργειας. Αυτό το στοιχείο δεν μας το έχουν δώσει. Πόσες δεκάδες δισεκατομμύρια έχουν πάρει ως επιδοτήσεις για τις τιμές; Ούτε αυτό το στοιχείο μας το έχουν δώσει διαχρονικά, για να μη λέμε ποιος εξυπηρετεί με την πολιτική του τι», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική της απελευθέρωσης, διαμόρφωσε τις συνθήκες για ένα ακριβό ρεύμα και για ενεργειακή φτώχεια, για την οποία ευθύνονται εξίσου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν δεν υπήρχαν τα τέλη ρύπων, η τιμή παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη θα ήταν στο ένα τρίτο της σημερινής της αξίας. Γιατί το κάνατε αυτό; Για να γίνει τεχνητά πιο ακριβός ο λιγνίτης και να επιταχυνθεί η απολιγνιτοποίηση. Είναι μια πολιτική που την εφαρμόσατε όλοι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Πανάκριβα όμως πληρώνει ο λαός και τη λίστα αναπροσαρμογής που δεν καταργείται, αλλά και το Χρηματιστήριο Ενέργειας που αποτελεί το «βασίλειο της κερδοσκοπίας», επεσήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Δημιουργήσατε όλοι σας καρτέλ ενέργειας. Και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φταίει γι’ αυτό. Και πώς λειτουργεί το καρτέλ ενέργειας; Δημιουργήθηκε με το χρηματιστήριο, δημιουργήθηκε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δημιουργήθηκε με τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ και δημιουργήθηκε και με τις ΝΟΜΕ», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ