today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η «πληρωμένη» απάντηση Μητσοτάκη στη Μαδρίτη σε κάθε πιθανή πρόκληση Ερντογάν

Με το τρίπτυχο δε θέλουμε καβγά με την Τουρκία, θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά δεν κάνουμε ούτε  βήμα πίσω από τα κυριαρχικά δικαιώματα μας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας, προσέρχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πάμε με το ζωνάρι μας λυμένο για καβγά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά μηνύματα. Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να αποδομήσουμε τους οποίους ανιστόρητους ισχυρισμούς από όποια πλευρά κι αν διατυπωθούν».

Του Κώστα Πασίση

Το κλίμα σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εξαιρετικά βαρύ  και αυτό προκύπτει από τα προειδοποιητικά  μηνύματα που ανταλλάσσουν οι δυο χώρες.

Το «χορό» αυτών ξεκίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν με την  περιβόητη ατάκα του  «Μητσοτάκης γιοκ»  και την απειλητική δήλωση του : Θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Την ίδια ατάκα εμπλουτισμένη αυτή τη φορά με νέο εμπρηστικό λόγο επανέλαβε ο Ερντογάν και στη Μαδρίτη. «Δεν θα συναντηθούμε μέχρι οι Έλληνες να συνέλθουν»!, ανάφερε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η διακοπή των καναλιών επικοινωνίας, έγινε με ευθύνη του Τούρκου Προέδρου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και μίλησε για συντριπτική απάντηση σε όσους νομίζουν ότι τα σύνορα θα μπορούσαν να ξαναχαραχθούν δια της βίας.

Αυτό το καθαρό μήνυμα για το ποια θα είναι η ελληνική αντίδραση, αν παραβιαστούν οι «κόκκινες» γραμμές, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο στην Άγκυρα αλλά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται  η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, αν και το θέμα δεν είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά η διεύρυνση της Συμμαχίας με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας.

Ερντογάν όπως …Πούτιν

Στη Μαδρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δυο μεγάλα όπλα έναντι της Τουρκίας. Το πρώτο είναι η ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κείμενο συμπερασμάτων προειδοποιεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα διεθνώς ειωθότα, προτού βρεθεί απέναντι από δυσάρεστες συνέπειες…

Το δεύτερο, ίσως και σημαντικότερο είναι το νομικό οπλοστάσιο της χώρας, που τυλίγει την Τουρκία σε μια κόλλα χαρτί, αφαιρώντας της κάθε περιθώριο ελιγμού στην προσπάθεια της να πείσει ότι δικαίως εξεγείρεται…

Ο φάκελος Μητσοτάκη περιλαμβάνει το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας που αποτελεί τον ορισμό του αναθεωρητικού δόγματος Ερντογάν και την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Τις υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά που είναι μέγιστη πρόκληση και  εγκυμονεί κίνδυνο για θερμό επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών.

Την αποβατική στρατιά του Αιγαίου που θυμίζει έντονα την εικόνα με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, λίγο πριν την εισβολή.

Το περιβόητο  casus belli, με το οποίο η Τουρκία απειλεί για περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να  ενεργοποιήσει τα όπλα του, στην περίπτωση που ο Σουλτάνος τολμήσει να ανοίξει στη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου…

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Το παρασκήνιο στη Μαδρίτη είναι πυκνό. Τα ανατολίτικα παζάρια δίνουν και παίρνουν και σε πρώτο πλάνο είναι τα ανταλλάγματα που θέλει η Τουρκία να πάρει από τις ΗΠΑ για να «ξεκλειδώσει» η ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ένα …θρίλερ που είχε αίσιο τέλος με την Τουρκία να αίρει το βέτο για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, όπως αναμενόταν άλλωστε…

Προηγήθηκε  η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν -Ερντογάν οι οποίοι συμφώνησαν να τα πουν σήμερα κατ ιδίαν.

Το εν λόγω τετ-α-τετ αφήνει την αίσθηση ότι δούλεψε το παρασκήνιο και ο Σουλτάνος πέτυχε το ραντεβού που ήθελε τόσο πολύ…

Η συγκεκριμένη συνάντηση έχει αντανάκλαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην αυξημένη ένταση που κυριαρχεί μεταξύ των δυο χωρών;

Στο ερώτημα αυτό «ειδικοί» επί των διεθνών σχέσεων λένε ότι δημιουργεί «χαραμάδες» για ένα …ηπιότερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς το ζητούμενο για την Άγκυρα είναι να πάρει κάτι (μια υπόσχεση για τα F-16) για να έχει μια οδό διαφυγής από τις «συμπληγάδες» της έντασης, που οδηγούν σε αδιέξοδο την Τουρκία.

Ωστόσο το εν λόγω σενάριο πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη, γιατί υπάρχει και η άποψη ότι όλο αυτό μπορεί να είναι ένας ευσεβής πόθος…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ