today-is-a-good-day
19 C
Athens

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί αθέτησης πληρωμών

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μετά τη λήξη περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας δεν «είναι δικό μας πρόβλημα».

Η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πραγματοποίηση πληρωμών για ομόλογα ύψους 40 δισεκ. δολαρίων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία απρόσιτα για πολλούς επενδυτές.

Η Ρωσία εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι έχει τα χρήματα να πληρώσει, χαρακτηρίζοντας την αθέτηση πληρωμών τεχνητή, καθώς οι κυρώσεις παρεμποδίζουν τους ξένους ομολογιούχους από το να λάβουν μετρητά. Σήμερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αθέτηση πληρωμών έδειξαν πόσο δραματικά επηρεάζουν οι κυρώσεις τη ρωσική οικονομία.

Περίπου το ήμισυ των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα –περίπου 300 δισεκ. δολάρια– μπλοκαρίστηκαν από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση αφού η Μόσχα απέστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

«Η θέση μας είναι γνωστή. Τα διαθέσιμά μας έχουν μπλοκαριστεί παρανόμως και όλες οι απόπειρες να χρησιμοποιηθούν αυτά τα διαθέσιμα είναι επίσης παράνομες και ισοδυναμούν με ξεκάθαρη κλοπή», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Σε ένα ακόμα βήμα για διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα απαγορεύσουν τις νέες εισαγωγές ρωσικού χρυσού.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορεί να ανακατευθύνει τον χρυσό της στη Ασία, όπου βρίσκονται οι βασικοί καταναλωτές, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων είναι «αρκετά μεγάλη».

«Όπως με όλα τα άλλα προϊόντα, φυσικά, εάν μία αγορά χάσει την ελκυστικότητά της, υπάρχει ανακατεύθυνση προς εκεί όπου οι συνθήκες είναι πιο βολικές», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ