today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το διπλωματικό Βατερλό της Τουρκίας στις Βρυξέλλες και η μάχη στη Μαδρίτη

Η πρώτη αποστολή Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες εξετελέσθη με επιτυχία αναφορικά με τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, έναντι της Τουρκίας και το δεσποτικό αναθεωρητισμό Ερντογάν.

Του Κώστα Πασίση
Έπεται η δεύτερη στη Μαδρίτη, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η χώρα μας πάει προετοιμασμένη, να «αναχαιτίσει» εν τη γεννέσει της οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, καθώς το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών παραμένει έντονα «ηλεκτρισμένο»…

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε». Η συγκεκριμένη φράση ικανοποιεί το Μαξίμου καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχεται την ελληνική θέση ότι η Άγκυρα είναι υπεύθυνη για την ένταση στη Μεσόγειο και στο κείμενο συμπερασμάτων η Τουρκία κατονομάζεται.

«Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετα το πέρας της συνόδου.

Πάνω σε αυτή τη βάση, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να «κτίσει» τη στρατηγική της χώρας για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αν δεν συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και δεν αφήσει πίσω της, το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και την πρόκληση με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών που απειλούνται από τον αποβατικό στόλο της.

Στο Μαξίμου εκτός από τη ρητή καταδίκη της Τουρκίας εστιάζουν και στην αλλαγή στάσης ορισμένων χωρών της Ε.Ε, όπως της Γερμανίας, της Ισπανίας της Ουγγαρίας, οι οποίες μέχρι πρότινος σήκωναν «ασπίδα» προστασίας στην Άγκυρα, προκειμένου να προστατεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού η αλλαγή αυτή συνιστά διπλωματική επιτυχία της χώρας η οποία ήλθε με συστηματική δουλειά, μαραθώνιο επαφών με ξένους ηγέτες και κυρίως τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων.

Η ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας από τους ηγέτες της Ε.Ε ήταν απρόσμενη για την Άγκυρα και αυτό φάνηκε από την οργισμένη ανακοίνωση της στην οποία αναφέρει ότι είναι «Ντροπή για την Ευρώπη η σιωπή για την στρατιωτικοποίηση νησιών».

Η παρουσίαση των προκλητικών χαρτών της Τουρκίας που δείχνουν το Αιγαίο μοιρασμένο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καλύτερη κατανόηση της ελληνικής θέσης για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας τόσο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και στο δύσπιστο Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς και δεν έμεινε μόνο στη ρητορική ότι η Άγκυρα υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο.
Ένα αφήγημα που οι «σύμμαχοι» μας έδειχναν να μην κατανοούν τις πραγματικές διαστάσεις του…

Η Ελλάδα κατάφερε να διεθνοποιήσει την προκλητικότητα της Αγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος στις Βρυξέλες θέμα Τουρκίας και ταυτόχρονα έστειλε το δικό του τελεσίγραφο στον Πρόεδρο Ερντογάν, να σταματήσει τους λεονταρισμούς, γιατί έρχονται τα χειρότερα για την Τουρκία.
Δεν το είπε ακριβώς έτσι αλλά λίγο πιο κομψά…

Ενισχυμένος ο Μητσοτάκης στη Μαδρίτη

Παραμονές της συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, η Τουρκία συνεχίζει το βιολί της και καθημερινά αυξάνει το επίπεδο της έντασης, σε επικίνδυνο βαθμό.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ανέφερε ότι «εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί σύντομα, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών».
Από την εμπρηστική δήλωση απομονώνουμε το «σύντομα», που είναι το νέο στοιχείο στην κλιμάκωση και σηματοδοτεί την αλλαγή …πίστας, ίσως και στο πεδίο.

Η Τουρκία δείχνει ότι «ψάχνεται» για κάτι περισσότερο από λεκτικούς λεονταρισμούς. Απλά δε θέλει να «χρεωθεί» την πρώτη …σφαίρα, υποστηρίζουν έγκυροι στρατιωτικοί αναλυτές.

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες πλαίσιο ο Πρωθυπουργός στη Μαδρίτη ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Η προεργασία στο Μαξίμου έχει γίνει και η νομική τεκμηρίωση για κάθε πιθανό σενάριο θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ημέρα.
Αν θέσει στο ΝΑΤΟ θέμα ελληνικών νησιών, θα λάβει πληρωμένη απάντηση, τονίζει διπλωματική πηγή του ΥΠΕΞ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ