today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Διακρίσεις για επιχειρήσεις για τις υψηλότερες επιδόσεις στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τα κριτήρια ΕSG

Διάκριση για την εξαιρετική επίδοση που παρουσίασαν το 2022 στην εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης και κριτηρίων ESG, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη CR Index και το CRI Pass, απέσπασαν 17 εταιρείες, σε εκδήλωση που έγινε με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) ανέδειξε και επιβράβευσε, για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά, τις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά στο υπεύθυνο επιχειρείν, εφαρμόζοντας τα κριτήρια ESG που σχετίζονται με τις επιδόσεις τους σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα και σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, έπειτα από 14 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, έχει πλέον υποστηρίξει περισσότερες από 80 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από 12 διαφορετικούς κλάδους, που αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της χώρα μας, να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και μετρήσιμα υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους.

Ο CR Index αποτελεί τον πρώτο ESG Δείκτη στην Ελλάδα που από το 2008, αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους, την εταιρική διακυβέρνηση και την αγορά, βάσει 100 διεθνών κριτηρίων, που σήμερα είναι προαπαιτούμενα στους σημαντικότερους ESG δείκτες και πρότυπα. Ο CRI Index παρέχει στις επιχειρήσεις ένα χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο, που παρουσιάζει τα δυνατά σημεία, αλλά και σημεία που επιδέχονται βελτίωση, παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία και σύγκριση ανά κλάδο και συμβάλει στη βελτίωση των ESG Ratings, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αξιοπιστία των εταιρειών σε επενδυτές-τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι πραγματοποίησαν και τη βράβευση των εταιρειών. Επίσης, ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Παντελής Τζωρτζάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο οποίος αναφέρθηκε στις υπεύθυνες επενδύσεις.

Φέτος στην Ελλάδα τα δύο πρώτα βραβεία DIAMOND κατακτήθηκαν από την Pfizer και την Εθνική Τράπεζα, με την τελευταία να λαμβάνει την κορυφαία διάκριση του θεσμού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Παρακάτω όλες οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

– Diamond: Pfizer, Εθνική Τράπεζα

– Platinum GENESIS Pharma, Novartis

– Gold: Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Υγεία, Ιατρικό

– Silver: Druckfarben, LIDL, ΔΕΣΦΑ, Johnson & Johnson Medtech

– Bronze: Pressious Arvanitidis, DHL, ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ

 

Τo βραβείo για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

– Best Progress Platinum Award: Novartis

– Best Progress Gold Award: Υγεία

– Το βραβείο για την καλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία: Best New Entry: Johnson & Johnson Medtech

 

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

-Έπαινος για την Κοινωνία: Εθνική Τράπεζα

– Έπαινος για το Περιβάλλον: ΕΥΔΑΠ

– Έπαινος για το Εργασιακό περιβάλλον: Genesis Pharma

– Έπαινος για την Αγορά: LIDL

 

Η διάκριση CRI Pass απονεμήθηκε στην Pressious Arvanitidis, στη ΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ και στη DHL. Το CRI Pass φέτος διεξάγεται για 8η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Την εκδήλωση υποστήριξαν το PRC Group/The Management House, το Κέντρο Αειφορίας (CSE), η Palladian Communications Specialists και η Nova – Wind.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ