today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Στον Άλιμο σπουδαίες προσωπικότητες της Ε.Ε. φιλοξενούμενοι του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη

Σε εξέλιξη σημαντικό Συνέδριο για το μεταναστευτικό

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση φιλοξενεί αυτές τις ημέρες ο Άλιμος, και συγκεκριμένα ο δήμαρχός του Ανδρέας Κονδύλης. Πρόκειται για τη συνεδρίαση της επιτροπής για την Ιθαγένεια, τη η Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που πραγματοποιείται από την Τετάρτη 22 έως και την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στον Άλιμο, με τη συμμετοχή 127 προσωπικοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι το Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που προφανώς απασχολεί έντονα την Ελλάδα, αλλά και ζήτημα που πρόκειται να μας απασχολήσει ακόμα εντονότερα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επισιτιστικής κρίσης που αυτός πρόκειται να προκαλέσει ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου στη Βουλιαγμένη. Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μέλος της CIVEX, και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Ο Δήμαρχος Αλίμου εκπροσωπεί ως τακτικό της μέλος, μαζί με τα υπόλοιπα 11 μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, για την περίοδο 2020-2025, τις θέσεις και απόψεις των αυτοδιοικητικών φορέων της Ελλάδας, προκειμένου να συμβάλει και η χώρα μας στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμαρχος Αλίμου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο συνέδριο ανέφερε:

« Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το συνέδριο αυτό, είχαμε στο μυαλό μας πως ήταν πολύ πιθανό η χώρα μας να δέχεται μεταναστευτικές πιέσεις από το Αφγανιστάν. Η πραγματικότητα ήρθε να μας επιβεβαιώσει και να μας διαψεύσει με έναν πολύ ειρωνικό τρόπο. Πράγματι δεχόμαστε πιέσεις αλλά όχι από το Αφγανιστάν, αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εμείς δεχόμαστε πιέσεις σε μικρότερο βαθμό, καθώς η Πολωνία είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν λάβουμε υπόψιν όλα τα ρεύματα και τις πιέσεις προς την Ευρώπη που υπήρχαν και πριν τον πόλεμο, καταλαβαίνουμε πως δεν πρόκειται για μία παροδική κατάσταση, αλλά για μία νέα πραγματικότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει», ενώ ο κ. Κονδύλης προβληματίστηκε για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αναφέροντας:

«Θα πρέπει να υπάρξει μία ενιαία πολιτική αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με τη φύλαξη των συνόρων καθώς όταν το 2015 υπήρχαν αυξημένες εισροές, τότε η χώρα κατηγορούνταν πως δεν φυλά αρκετά τα σύνορά της. Τώρα, που υπάρχει καλύτερη φύλαξη, η χώρα μας κατηγορείται πως κάνει το λεγόμενο push back. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει μία ενιαία πολιτική σχετικά με το τι θέλει να κάνει με τη φύλαξη των συνόρων στα κράτη-μέλη της. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ενιαία πολιτική για την ένταξη και τη φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών και αυτή η πολιτική να εφαρμοστεί με χρηματοδότηση και σε Περιφέρειες και Δήμους. Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που κουβεντιάσαμε».

Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι το ThePresident.gr

Παρακολουθήστε εδώ τις εργασίες του Συνεδρίου

Η εισήγηση του Γ. Πατούλη

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην περαιτέρω ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος, ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, άνοιξε τις εργασίες της 13ης Συνόδου.

Ο περιφερειάρχης και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής CIVEX στην Αττική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, κεφαλαιοποιώντας την πείρα που απέκτησαν από την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης θα βρουν «αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις» στα φλέγοντα θέματα της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας, «ιδίως σε αυτά που έχουν να κάνουν με θέματα ιθαγένειας, κοινωνικής συνοχής και ορθής διαχείρισης του αυξανόμενου μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος, υπό την πίεση και της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια».

Χαρακτήρισε «κομβικό» τον ρόλο των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος καθώς «η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στην ανάκαμψη των οικονομιών και την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων». Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, ώστε να παγιωθεί θεσμικά ένας κεντρικός ρόλος για τους τοπικά εκλεγμένους αξιωματούχους εντός της ΕΕ. Όπως αποδεικνύεται στην πράξη η αποκέντρωση των διοικητικών αρμοδιοτήτων είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, αποτελεσματικού ως προς την υλοποίηση των στόχων του και φιλικού προς τον πολίτη. Είναι ανάγκη να μεταβούμε σε ένα πραγματικά επιτελικό κράτος, με δυνατές αυτοδιοικητικές αρχές, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης δηλώνοντας ότι οι «Περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν μια σειρά αρμοδιοτήτων οι οποίες εκ της φύσεως τους μπορούν να ασκηθούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το επίπεδο».

Τέλος ο κ. Πατούλης συνεχάρη τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη για την πρωτοβουλία να διοργανώσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και όλα τα αρμόδια στελέχη στις Βρυξέλλες, τη σύνοδο, η οποία όπως τόνισε «φέρνει και πάλι την Ελλάδα και την Αττική μας στο επίκεντρο». Επιπλέον ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, για τη συνεργασία που είχαν αυτά τα δυόμιση χρόνια της προεδρίας του, καθώς και όλα τα μέλη της επιτροπής που συνεργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ