today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ντράγκι: Το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι το θέμα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μην αποκλείοντας μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά του για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, για το θέμα της ενέργειας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η βάση για συζήτηση. Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μια μελέτη για την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Η μελέτη αυτή της Επιτροπής θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο, εκτίμησε ο Μ. Ντράγκι.

Ο ίδιος τόνισε ότι επιθυμεί να υπάρξει γρήγορα δράση για το θέμα του πλαφόν, όμως κάποιες χώρες είναι διστακτικές. Ερωτηθείς για τη θέση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, ο Μ. Ντράγκι απάντησε ότι το Βερολίνο, όπως και άλλες χώρες που ήταν αρνητικές, όπως η Ολλανδία, σταδιακά μετακινούνται προς την κατεύθυνση της Ιταλίας. Και μόνο που υπάρχει ημερομηνία για να συζητηθεί το θέμα του πλαφόν είναι μία πρόοδος, έκρινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο Οκτώβρης είναι πολύ μακριά για να γίνει αυτή η συζήτηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε: «Φυσικά και θα μπορούσε να είναι αργά». Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, θα χρειαστεί να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να ληφθούν τα κατάλληλα έκτακτα μέτρα. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στο θέμα της ενέργειας και η Επιτροπή θα πρέπει να απαντήσει για κοινές αγορές, προμήθειες και αποθέματα ενέργειας. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί αυτό», πρόσθεσε.

Στο εσωτερικό της Ένωσης οι κύριες προκλήσεις είναι εκείνες της ενέργειας και του πληθωρισμού

Στα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και στα επόμενα, αναγκαία βήματα, αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. «Στο εσωτερικό της Ένωσης, υπάρχει η πρόκληση της ενέργειας, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του πληθωρισμού», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι στην χώρα του η αποθήκευση φυσικού αερίου ακολουθεί πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, και ότι η εξάρτηση από την Ρωσία, σε ότι αφορά το αέριο, από 40% που ήταν πέρυσι, μειώθηκε στο 25%.

Πρέπει να δράσουμε τώρα, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Μια τέτοια κίνηση θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια, και ότι αποφασίσθηκε να προχωρήσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πλήρη μελέτη με αντικείμενο την αγορά του φυσικού αερίου και της ενέργειας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η στάση της Γερμανίας, πάνω στην υιοθέτηση του πλαφόν για την ενέργεια, άλλαξε βαθμιαία, και τώρα χαρακτηρίζεται από μια σαφώς πιο ανοικτή προσέγγιση. «Το ίδιο συνέβη και με την Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι αν η όλη κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να συγκληθεί, όντως, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

«Θεωρούμε θετικές τις τελευταίες, σημερινές εξελίξεις, με τις οποίες το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε, ουσιαστικά, υπέρ της πρότασης που θα πρέπει να επιτρέψει στην Βόρεια Μακεδονία να έχει πρόσβαση στο στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Το θεωρούμε σημαντικό, διότι αυτό θα ξεμπλοκάρει και η υποψηφιότητα της Αλβανίας. Πάντως, αν υπάρξουν νέα εμπόδια για την Βόρεια Μακεδονία, εμείς θέλουμε η Αλβανία να μπορέσει να προχωρήσει με αυτόνομο τρόπο», τόνισε ο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι δόθηκε, στην Ουκρανία, το στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας και αναφέρθηκε, τέλος, στις ευρύτερες οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης:

«Δεν μιλάμε τόσο για νέο σχέδιο οικονομικής στήριξης των χωρών μελών. Αλλά για την δυνατότητα, να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αυτόνομο τρόπο, και να δανείζει, στην συνέχεια, τις χώρες μέλη. Ας μην ξεχνάμε ότι το σπρεντ, με το NextGenerationEu, μειώθηκε αμέσως. Η κατάσταση, είναι και σήμερα παρόμοια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ