today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Οκτάι: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά το συντομότερο ή θα αμφισβητούμε την κυριαρχία τους

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να επαναλαμβάνει τη θέση της Άγκυρας ότι η Ελλάδα εξοπλίζει, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά στο Αιγαίο και αν δεν σταματήσει άμεσα να το κάνει «θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία των νησιών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».

Ο κ. Οκτάει αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέγοντας πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δίχως να ντραπεί επιχείρησε να παρομοιάσει την “ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου”με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Επιπλέον, είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν η αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών», δήλωσε επίσης ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

“Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα”, τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ