today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Οι νέες παράμετροι στην πολιτική εξίσωση για πρόωρες εκλογές

Την  παράμετρο της πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία συνυπολογίζει τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, που κυριαρχούν στην επικαιρότητα, παρά τις επαναλαμβανόμενες  διαψεύσεις.

Ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξη του στο Capital, τόνισε ότι η πρόθεση του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, υπό την προϋπόθεση να μην «έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».

Του Κώστα Πασίση

Η συγκεκριμένη προϋπόθεση ή το περιβόητο  …αλλά, πάντως, «κουμπώνει» απόλυτα και με την αντίστοιχη φράση του στην κρατική τηλεόραση, «Πάντα, μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι ώστε να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας τροφή για ποικίλες ερμηνείες.

Μια προειδοποίηση, ενδεχομένως και εκφοβιστική  που αγγίζει την Αξιωματική Αντιπολίτευση που ζητά ναι μεν εκλογές, αλλά στην πραγματικότητα δε θέλει, με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ…

Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι ο Πρωθυπουργός, ως «θεσμικός παίχτης», όπως τον χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του,  θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά οι πρόωρες κάλπες παίζουν ως ενδεχόμενο, κοιτάζοντας κανείς τα τακταινόμενα  προς Παρίσι πλευρά…

Το δίλημμα «Σταθερότητα ή χάος» κερδίζει έδαφος στο Μαξίμου, μετά την πολιτική αστάθεια που προέκυψε στη Γαλλία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μετρά τη συγκεκριμένη παράμετρο στην ελληνική «βερσιόν, για το χρόνο προκήρυξης των εκλογών.

Ενώ δεν πέρασε  απαρατήρητη, ούτε η διάσταση της τεράστιας Γαλλικής αποχής που επισημάνθηκε από τον Πρωθυπουργό στην τελευταία συνέντευξη του.

Στη Γαλλία παραιτήθηκε η Πρωθυπουργός Μπορν, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή από τον  Μακρόν ο οποίος  αναζητεί συμμάχους για το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, που δε βρίσκει προς το παρόν τουλάχιστον…

Αυτή η «γκρίζα εικόνα» που μόνο την ακροδεξιά και τους λαϊκιστές ευνοεί, προκαλεί  πολιτικό προβληματισμό και στο Μαξίμου, ελέω απλής αναλογικής.

Κάλλιστα αυτή η ακυβερνησία μπορεί να μεταφερθεί και στην Αθήνα, αν οι εκλογικοί συσχετισμοί το βράδυ των εκλογών, είναι τέτοιοι που επιβάλλουν κυβέρνηση συνεργασίας, σενάριο με υψηλό βαθμό επαλήθευσης.

Τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα είναι μη ενθαρρυντικά. ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δε συμφωνούν σχεδόν σε τίποτε και όλοι είναι εναντίον όλων πολιτικά.

Αυτή την ιδιότυπη πιθανή ακυβερνησία, μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου εκλογών, διάρκειας ενός μήνα,   ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το στοίχημα της αυτοδυναμίας αλλά και τις δεύτερες σκέψεις για την ημερομηνία των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις ασκήσεις επί χάρτου για το θέμα των εκλογών, που γίνονται στο Μαξίμου, περιλαμβάνονται όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό για κάλπες το Φθινόπωρο.

Οι ημερομηνίες των πρόωρων εκλογών

Οι βασικοί λόγοι  που θα «κλειδώσουν» ημερομηνία εκλογών, πριν την ώρα τους είναι το πως θα εξελιχθεί η επιχείρηση «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες, με δεδομένο ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει εκ νέου σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Η δεύτερη παράμετρος είναι οι αναμενόμενες πυρκαγιές και η αντίδραση που θα βγάλει η κρατική μηχανή.

Η αντιπυρική προστασία θα λειτουργήσει , όπως έχει σχεδιαστεί ή θα επαναληφθούν οι περσινές εικόνες που όλοι θέλουν να ξεχάσουν στην κυβέρνηση.

Ο τρίτος λόγος είναι η απόδοση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών, από την ενεργειακή κρίση, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, το Power Pass, η επιδότηση για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών κ.α.

Ο Πρωθυπουργός χθες μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι το Fuel Pass το επόμενο τρίμηνο θα είναι 80 ευρώ, από 40 που ήταν το πρώτο…

Αν όλα κυλήσουν ομαλά και τα δημοσκοπικά ποσοστά της κυβέρνησης, περί τα τέλη Αυγούστου, παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο ο Πρωθυπουργός να κάνει νέες σκέψεις για τις εκλογές.

Κυβερνητικοί βουλευτές πάντως προσδιορίζουν τις εκλογές για τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ