today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Βουλή: Νομοθετικές βελτιώσεις στις διατάξεις για την επιτάχυνση των δικών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις» προχώρησε όπως είχε προαναγγείλει από την Επιτροπή σε νομοθετικές βελτιώσεις σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τις αναβολές των δικών.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως μετά από συνεννόηση με την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων προέκυψε κοινός τόπος.

Έτσι, η σχετική διάταξη που αφορά τις ιατρικές βεβαιώσεις που μπορεί να προσκομίζονται στο δικαστήριο εκτός από το να είναι από δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια προστίθενται και οι ιατροί της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Στη διάταξη που προέβλεπε το εντός τετράμηνου τον χρονικό προσδιορισμό δικασίμου μετά από αναβολή, αυτό αλλάζει και ορίζεται πως δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες, λαμβάνοντας υπόψιν τα υπερφορτισμένα πινάκια.

Βελτιώνεται και η διάταξη σχετικά με την δυνατότητα της μιας και μόνο αναβολή για λόγους κολλήματος συνηγόρου και αυτή επαναδιατυπώνεται, όπου προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση του ενός αιτήματος συνηγόρου εξ αιτίας συμμετοχής σε άλλη δίκη η οποία όμως προέκυψε σε μεταγενέστερο χρόνο της προ συζήτησης υπόθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ