today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Πολωνία: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο επικεφαλής του PiS, Γ.Κατσίνσκι

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, παραιτήθηκε από την κυβερνητική του θέση, μετέδωσε σήμερα το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Δεν είμαι στη κυβέρνηση τώρα (…) Έχω ήδη υποβάλει αίτημα προς τον πρωθυπουργό και έχει εγκριθεί. Εξ όσων γνωρίζω, ο πρόεδρος το έχει επίσης υπογράψει», ανέφερε ο Κατσίνσκι.

Ο Κατσίνσκι, που ήταν επίσης επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, δήλωσε ότι θα τον αντικαταστήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μάριου Μπλαζάκ.

Ο Κατσίνσκι είχε επισημάνει στο παρελθόν ότι επιθυμεί να παραιτηθεί από την κυβέρνηση για να επικεντρωθεί στις προετοιμασίες του PiS για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Πολωνία το 2023.

«Αποφάσισα ότι πρέπει να επικεντρωθώ στα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για το μέλλον της Πολωνίας. Δεν υπερεκτιμώ τον ρόλο μου, αλλά (…) το κόμμα πρέπει να ανακτήσει την ισχύ του, διότι πλησιάζει η πιο σημαντική στιγμή για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στον κόσμο», δήλωσε στο PAP.

Το εθνικιστικό PiS βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία από το τέλος του 2015, αλλά ο Κατσίνσκι συμμετέχει στην κυβέρνηση από το 2020. Από το 2006 ως το 2007 διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο δίδυμος αδελφός του Λεχ ήταν πρόεδρος από το 2005 ως το 2010 όταν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη δυτική Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ