today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η ΕΕ αποφασίζει να δώσει σε Ουκρανία και Μολδαβία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας

Η ΕΕ αποφασίζει να δώσει στην Ουκρανία και στη Μολδαβία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια μεγαλώνει. Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη αποφασίζει να δώσει στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, τις χώρες που πιέζονται από το ρωσικό αναθεωρητισμό, το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Αυτό σημαίνει ότι υψώνουμε την ευρωπαϊκή σημαία και η ευρωπαϊκή σημαία κερδίζει έδαφος και εδάφη», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Εξάλλου, ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια λέγοντας: «Προσπαθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή να κλείσουμε τη συμφωνία για τη διεύρυνση στη γειτονιά μας, στα Δυτικά Βαλκάνια. Εκεί όπου η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα να δει την Ευρώπη να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε: «Αποφασίζουμε να καταδικάσουμε τον αναθεωρητισμό στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που προκαλείται από τη στάση της Τουρκίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια για την Ελλάδα αποτελεί ασπίδα ασφάλειας, ασπίδα ειρήνης, δημοκρατίας και συνεργασίας».

Ερωτηθείς για τα προσκόμματα που προβάλλει η Βουλγαρία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και κατά συνέπεια και με την Αλβανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε ότι η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των δύο χωρών και προσέθεσε ότι «έχουμε δεσμευτεί να βρούμε μια λύση μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να δώσουμε το “πράσινο φως” για να ξεκινήσει η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ