today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Εν αρχή ην η οικονομία: Πως η κυβέρνηση ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ

Το βασικότερο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές του 2019, ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα ενδιαφέρονταν μόνο για τις οικονομικές ελίτ. Κι όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πρωτοφανών και πολλαπλών κρίσεων όχι απλώς στήριξε εμπράκτως την κοινωνία, αλλά μερίμνησε για την οικονομική ενίσχυση των μεσαίων στρωμάτων, όσο καμία άλλη.

*Του Φώντα Μπαραλιάκου 

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση έδωσε 43 δισ. για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν, ενώ σήμερα με την ενεργειακή κρίση η οικονομική βοήθεια σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel ισούται με το 3,7% του ΑΕΠ και «είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών που εξέτασε η συγκεκριμένη μελέτη και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση».

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο, ενώ την Πέμπτη, 16, το Eurogroup επικύρωσε την 14η Έκθεση Αξιολόγησης και επιβράβευσε την Ελλάδα με απαλλαγή από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας. Την Τρίτη, 14 Ιουνίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, είχε βρεθεί στην Αθήνα για να συγχαρεί δημόσια τον Χρήστο Σταϊκούρα για την υπερείσπραξη φόρων και την πρόοδο της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση κάθε μέρα «χτίζει» το δρόμο για νέα μέτρα στήριξης. Τα δημοσιονομικά περιθώρια εξετάζονται λεπτομερώς προκειμένου το νέο πακέτο μέτρων, ειδικά για τα καύσιμα, να είναι όσο τον δυνατόν γενναιόδωρο. Αφού ανοίξει η πλατφόρμα των 600 ευρώ και «εξουδετερωθεί» η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα δρομολογηθεί τρίμηνη ενίσχυση για τα καύσιμα.

Η υγειονομική κρίση, ο πόλεμος, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, αποτελούν διεθνείς κρίσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει πάντοτε πρωτοβουλίες να προτείνει στην Ε.Ε. «πανευρωπαϊκές λύσεις», αλλά δεν μένει εκεί. Ταυτόχρονα και παράλληλα με το επιτελείο του δίνουν εθνική λύση στα προβλήματα που προκύπτουν από τους διεθνείς κλυδωνισμούς στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, είτε «από το περίσσευμα των εισπράξεων» του κράτους, είτε από την φορολόγηση 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Εξάλλου, πριν από τα συγχαρητήρια του Λίντνερ για την «μετ’επαίνων» έξοδο από την επιτροπεία εν μέσω πολλαπλής διεθνούς κρίσης, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ήταν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που εξήρε την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς μίμηση.

* Ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ