today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Σήμερα κατατίθεται αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρίας Novartis

«Το βλέμμα μας είναι σταθερά προσηλωμένο στην ανάπτυξη της χώρας, της οικονομίας, αλλά και στην ανακούφιση της κοινωνίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι εντός της ημέρας κατατίθεται αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρίας Novartis και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει δήλωση του υπουργείου Υγείας με διευκρινιστικές λεπτομέρειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εξέλιξη «ορόσημο» και «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία» την απόφαση του Eurogroup για έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος που πρωταγωνιστεί, ένα κράτος που δεν είναι δέκτης υποδείξεων αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, που δεν αδικείται αλλά ηγείται». Υπογράμμισε, ότι «κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από δώδεκα χρόνια» και ταυτόχρονα ανοίγει μια «νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την πατρίδα μας, για την ανάπτυξη της χώρας και για την ευημερία των πολιτών», καθώς επίσης και οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από τη διεθνή κρίση, ένα «παράθυρο αισιοδοξίας και προοπτικής, στη δίνη μιας τεράστιας εισαγόμενης κρίσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε, επίσης, τα νεώτερα στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου», σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τόσο τους ευρωπαϊκούς, όσο και τους εθνικούς θεσμούς και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια εμφατική απάντηση στο λαϊκισμό και όσους νομίζουν ότι το ρολόι της Ιστορίας μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική πρόοδο, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για τη ΝΔ, από την ίδρυση της, απαράβατη αρχή είναι ότι η οικονομική πρόοδος «είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη» και πρόσθεσε: «Ήμασταν και είμαστε η παράταξη του πολιτικού ανθρωπισμού, με πρώτη μας μέριμνα της λαϊκές ανάγκες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις που ανέρχονται σε ποσοστό στο 3,7 % του ΑΕΠ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε, στην πρώτη θέση, μεταξύ των 25 χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν. Υπενθύμισε, ότι σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος των λογαριασμών Δεκεμβρίου – Μαΐου, που θα κυμαίνονται από 18 ως 600 ευρώ, με ωφελούμενους όλα τα φυσικά πρόσωπα με οικογενειακό εισόδημα ως 45.000. Ταυτόχρονα, από τις αρχές του Ιουλίου ενεργοποιείται και ο μηχανισμός παρέμβασης στη χοντρική και τη λιανική πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος, με ωφελούμενους μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αγρότες, ευάλωτους καταναλωτές, από «εβδομήντα έως και ενενήντα τοις εκατό της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας». Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, θα ανακοινωθεί και νέα κυβερνητική παρέμβαση για τα καύσιμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε υπαρκτή δυνατότητα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πρόσθεσε: «Με σύνεση με επιμονή με σχέδιο θα αντέξουμε και θα βγούμε όλοι μαζί από αυτή την τεράστια δοκιμασία».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε, επίσης, ότι χθες εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προϋπολογισμού 1.63 δις. ευρώ, που είναι το πρώτο τέτοιο εθνικό πρόγραμμα το οποίο εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πρώτο πανευρωπαϊκά είχε εγκριθεί και το σχέδιο Ανταγωνιστικότητας 2021-27 για τη χώρα μας. Σημείωσε, ότι αποδεικνύεται η «ισχυρή βούληση» της κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με ταυτόχρονη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και πρόσθεσε ότι η Μακεδονία είναι μέσα σε αυτές της περιοχές που θα ωφεληθούν, από τις επενδύσεις στους τομείς αυτούς και από τις νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιούλιου αρχίζουν οι εγγραφές των πολιτών όλης της χώρας για τον προσωπικό γιατρό, από το 16ο της ηλικίας τους, με αποδεκτές όλες τις αιτήσεις μέχρι 2000 πολιτών ανά γιατρό, ή στην περίπτωση των συμβεβλημένων γιατρών με το όριο που εκείνος έχει επιλέξει και με δικαίωμα μεταγραφής σε άλλο προσωπικό γιατρό ανά έτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίηση του για την πρόοδο που συντελείται σε ότι αφορά τις πρόδρομες διαδικασίες για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και την γενικότερη ανάπλαση της γύρω περιοχής, στην Τούμπα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλές αναπτυξιακές συνέπειες και για τη Θεσσαλονίκη και για τη Β. Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ