today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη σε υπουργούς και ο «γρίφος» των πρόωρων εκλογών

Αφήστε τις εκλογές στην άκρη και πέστε με τα μούτρα στη δουλειά. Αυτό το μήνυμα, επί το λαϊκότερο, έστειλε στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση, σε μια περίοδο που η Κουμουνδούρου ζητά επιμόνως εκλογές.

Αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός επικαιροποιώντας την τελευταία  προειδοποίηση  στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.

Του Κώστα Πασίση

Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε επειδή στο πολιτικό σκηνικό υπάρχει έντονη οσμή για πρόωρες κάλπες  και στα πολιτικό-δημοσιογραφικά γραφεία κυβερνητικά στελέχη και αναλυτές μιλούν για «καυτό» πολιτικό Φθινόπωρο.

Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών υποστηρίζουν ότι  η παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα  και ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, λόγω απλής αναλογικής πιέζει για άμεσες αποφάσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο μια ώρα αρχύτερα…

Ενώ «δένουν» το δικό τους αφήγημα επικαλούμενοι την παραδοχή Μητσοτάκη ότι  «πάντα μπορεί να συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές…», κάτι που θα μπορούσε να αποφύγει αν ήθελε…

Από την πλευρά του πάντως ο Πρωθυπουργός  επιχείρησε να κλείσει την εκλογολογία που στη παρούσα φάση προκαλεί ζημιά , στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου και στην οικονομία.

Μια ζημιά που μεγεθύνεται λόγω του ότι διακινούνται σενάρια για κάλπες, εν μέσω της εμπρηστικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας, που απειλεί με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο restart στην  οικονομία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και το εκλογικό αφήγημα, βλάπτει αυτή την προσπάθεια.

Ο εκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ όμως «τρέχει» με δεδομένο ότι την πρώτη Κυριακή οι εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, που περιπλέκει τα πράγματα.

Η στόχευση είναι η αυτοδυναμία, για να αποφύγει η Ελλάδα επικίνδυνες περιπέτειες  και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Αν και δύσκολο το συγκεκριμένο στοίχημα δεν χαρακτηρίζεται ουτοπικό, στο δεύτερο γύρο, όπου θα ισχύσει το ενισχυμένο σύστημα.

Σύμφωνα με τις  δημοσκοπήσεις  και τις κυλιόμενες του Μαξίμου η ΝΔ συγκεντρώνει ένα ποσοστό πέριξ του 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26%-27% και η οροφή του  ΠΑΣΟΚ στο καλύτερο σενάριο αγγίζει το 15%.

Με απλή αναλογική αυτά τα ποσοστά μεταφράζονται σε 120 έδρες για τη ΝΔ, 88 για το ΣΥΡΙΖΑ και 46 για το ΠΑΣΟΚ.

Πάνω σε αυτά τα ποσοστά, που αφορούν αποκλειστικά την τρέχουσα  περίοδο, θα χτιστεί η στρατηγική της ΝΔ για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Αυτή τη λογική υπηρετούν και τα διλήμματα (κυβερνητική σταθερότητα ή ακυβερνησία) που έχει αρχίσει να ξετυλίγει ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια των ομιλιών του.

Πολιτικά ανοίγματα

Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο είναι το  μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου και στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα βήμα περισσότερο προσδιορίζοντας το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, που είναι πολύφερνη νύφη για όλα τα κόμματα.

«είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες, γιατί ο υγιής, διεκδικητικός πατριωτισμός αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που σε κάθε περίπτωση συμβαδίζει απόλυτα με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται κατανοητό ότι μέχρι να στηθούν κάλπες η ΝΔ θα επιδιώξει να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ της.

Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν και οι τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στο ΦΠΑ αλλά και στον ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί εμβληματική προεκλογική δέσμευση.

Στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ακόμη πιο ευδιάκριτο το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης.

Άλλωστε στο επιτελείο του όλοι γνωρίζουν ότι στις εκλογές του 2019 η ΝΔ συνέτριψε το ΣΥΡΙΖΑ, επειδή κέρδισε την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης.

Στην εκλογική στρατηγική της ΝΔ κομβικό ρόλο παίζουν και τα πολιτικά ανοίγματα, όχι στα κόμματα, αλλά σε πρόσωπα και στελέχη.

Η πρώτη έκπληξη ήλθε προ ημερών όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Ευάγγελο Βενιζέλο να συμμετάσχει  σε ομάδα προσωπικοτήτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μια άκρως τιμητική πρόταση που ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, αποδέχθηκε, προκαλώντας μεγάλη παγωμάρα στην Χαριλάου Τρικούπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ