today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Βρετανία: Ακυρώθηκε η πτήση που θα μετέφερε μετανάστες στη Ρουάντα – Ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον γνώρισε χθες Τρίτη ταπεινωτική ήττα: παρά τη αποφασιστικότητα που διατρανώνει να απελάσει πρόσφυγες στη Ρουάντα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποθαρρύνει την έλευση παράτυπων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη πτήση, που προβλεπόταν να γίνει το βράδυ, ακυρώθηκε, έπειτα από προσφυγή της ύστατης στιγμής.

Με το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να στέλνει αιτούντες άσυλο που φθάνουν παράτυπα στη Βρετανία στη χώρα της ανατολικής Αφρικής, 6.000 χιλιόμετρα και πλέον από το Λονδίνο, η κυβέρνηση του κ. Τζόνσον διατείνεται ότι θα φρενάρει τις παράνομες διελεύσεις της Μάγχης, που δεν έχουν πάψει να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της ότι θα έθετε υπό έλεγχο τη μετανάστευση μετά το Brexit.

Το σχέδιο, που επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, είναι δημοφιλές στο εκλογικό ακροατήριο των Τόρις, κατά δημοσκοπήσεις, και ο κ. Τζόνσον ήθελε να υλοποιηθεί καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία του μετά την πρόσφατη εσωκομματική ανταρσία που λίγο έλειψε να τον ανατρέψει.

Όμως, έπειτα από προσφυγές στη δικαιοσύνη και κατεπείγουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, το ειδικά νοικιασμένο αεροσκάφος έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ παρέμεινε καθηλωμένο στο έδαφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ