today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Η Ουκρανία παρέλαβε τις σορούς 64 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αζοφστάλ – Συνεχής ενημέρωση

Το «ανθρώπινο κόστος» της μάχης για τη Σεβεροντονιέτσκ, πόλη στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, είναι «τρομακτικό», δήλωσε χθες Δευτέρα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους τις τελευταίες ημέρες, χωρίς πάντως σύμφωνα με το Κίεβο να την έχουν καταλάβει πλήρως.

«Το ανθρώπινο κόστος αυτής της μάχης είναι πολύ υψηλό για εμάς. Είναι απλά τρομακτικό», είπε ο κ. Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Η μάχη του Ντονμπάς θα παραμείνει σίγουρα στη στρατιωτική ιστορία ως μια από τις πιο σφοδρές στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

«Ως και 100 ουκρανοί στρατιώτες» σκοτώνονται και «500 τραυματίζονται καθημερινά» στις μάχες με τον ρωσικό στρατό, δήλωνε την περασμένη Πέμπτη ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Ο κ. Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωνε την 1η Ιουνίου ότι ο στρατός του χάνει «από 60 ως 100» στρατιώτες την ημέρα.

«Είμαστε αντιμέτωπο με το απόλυτο κακό», είπε χθες βράδυ. Προτού προσθέσει: «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προελάσουμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα μας», καθώς οι περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα τους που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «αποκλειστεί από τον πολιτισμό» καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν κόψει «όλες τις επικοινωνίες» με τον έξω κόσμο.

Ο κ. Ζελένσκι για ακόμη μια φορά ζήτησε από τους Δυτικούς να προμηθεύσουν με «περισσότερα όπλα» τον ουκρανικό στρατό, την ώρα που οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ και συνεχίζουν να σφυροκοπούν το ουκρανικό πυροβολικό.

Νωρίτερα χθες ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, δήλωνε ότι το «70-80% της πόλης» έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων και ότι «οι τρεις γέφυρες» που συνδέουν τη Σεβεροντονιέτσκ με τη δίδυμή της πόλη Λισιτσάνσκ έχουν πλέον«καταστραφεί».

Συνεχής ενημέρωση

Η Ουκρανία παρέλαβε τις σορούς 64 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αζοφστάλ

Το Κίεβο γνωστοποίησε απόψε ότι παρέλαβε τις σορούς 64 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής με τη Ρωσία.

Δεν διευκρινίστηκε πόσοι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες επεστράφησαν στη Μόσχα.

«Η Ουκρανία παρέλαβε τις σορούς 64 ηρωικών υπερασπιστών του Αζοφστάλ για να τους κηδέψει με αξιοπρέπεια» ανέφερε το υπουργείο Επανενσωμάτωσης, που είναι αρμόδιο για τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Υφυπουργός Άμυνας Ουκρανίας: Από τα όπλα που ζητάμε από τη Δύση, έχουμε λάβει περίπου το 10%

Η Ουκρανία έχει παραλάβει «περίπου το 10% των όπλων» που ζητάει από τους Δυτικούς εταίρους της ώστε να αντιμετωπίσει επί του πεδίου τον ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

«Από τα όπλα που χρειαζόμαστε, έχουμε λάβει περίπου το 10%», είπε η υφυπουργός Άμυνας, Άννα Μαλιάρ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Καμία σημασία δεν έχουν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ουκρανία, ο επαγγελματισμός του στρατού μας, χωρίς τη βοήθεια των Δυτικών εταίρων μας δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

ΗΠΑ: Ο Πούτιν έχει σχέδια να καταλάβει ένα μεγάλο τμήμα, αν όχι όλη την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανότατα εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει ένα μεγάλο τμήμα, αν όχι ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά αναγκάστηκε να περιορίσει τους τακτικούς στόχους του στον πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κόλιν Καλ.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι έχει σχέδια για ένα σημαντικό τμήμα της Ουκρανίας, αν όχι για ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους», δήλωσε ο Κάλ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

«Μπορεί να έχει κέρδη σε επίπεδο τακτικής, εδώ και εκεί. Οι Ουκρανοί αντέχουν. Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι έχουν την ικανότητα να επιτύχουν αυτούς τους μεγαλεπήβολους στόχους».

Ρωσικό υπ.Άμυνας: Οι Ουκρανοί μαχητές στο εργοστάσιο Αζότ μπορεί να παραδοθούν αύριο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει προσφέρει στους Ουκρανούς μαχητές, που έχουν καταφύγει στο χημικό εργοστάσιο Αζότ που βρίσκεται στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, την δυνατότητα να παραδοθούν αύριο, Τετάρτη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Τόσο η πόλη όσο και το χημικό εργοστάσιο έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης της σύγκρουσης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εκατοντάδες Ουκρανοί άμαχοι και στρατιώτες έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο που σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν κι άλλη γέφυρα στην Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρίτη γέφυρα που συνδέει την Σεβεροντονέτσκ με την γειτονική της πόλη Λισιτσάνσκ, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ, σημειώνοντας ότι η πόλη αυτή κλειδί στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι “απομονωμένη” και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν παγιδευτεί.

“Μαζικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια τρίτη γέφυρα, αλλά η πόλη δεν είναι απομονωμένη. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη κι αν αυτοί είναι αρκετά περίπλοκοι”, σημείωσε ο Στριούκ μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Απομακρύνσεις αμάχων εξακολουθούν να γίνονται “κάθε λεπτό όταν υπάρχει ανάπαυλα και υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς”, σημείωσε επίσης ο Στριούκ, προσθέτοντας: “Όμως πρόκειται για διακριτικές απομακρύνσεις, που γίνονται ένας-ένας, και εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατή ευκαιρία”.

“Τα ρωσικά στρατεύματα δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να καταλάβουν την πόλη, αλλά οι στρατιωτικοί κρατάνε γερά”, συνέχισε και υπογράμμισε ότι “διεξάγονται οδομαχίες” και ότι “η κατάσταση αλλάζει ώρα με την ώρα”.

Η Λισιτσάνσκ και η Σεβεροντονέτσκ είναι γειτονικές πόλεις που χωρίζονται από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς.

Ο ΟΗΕ ζητά από τις χώρες μέλη να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων

Δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζήτησαν χθες, Δευτέρα, από τις χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία πλανάται πάνω από τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ανοικτή επιστολή υπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φοβερά δεινά στον ουκρανικό λαό και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας και λιμού για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα ή ήδη ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας», έγραψαν οι δύο αξιωματούχοι απευθυνόμενες στους υπουργούς των χωρών μελών του WTO.

Ουκρανία: Το Κίεβο έχει απολέσει το ένα τέταρτο των καλλιεργειών

Η έκταση των καλλιεργούμενων γαιών στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στη χώρα ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο, δήλωσε χθες Δευτέρα σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ο ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

Ο ίδιος πάντως προέβλεψε ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες, οι οποίες έχουν μειωθεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Η αγροτοβιομηχανική επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή, σύμφωνα με τον κ. Βισότσκι.

Ο Ζελένσκι αξιώνει η Γερμανία να υιοθετήσει πιο καθαρή θέση

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε χθες βράδυ ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να υιοθετήσει πιο καθαρή θέση στον πόλεμο της χώρας του με τη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε ο καγκελάριος Σολτς να μας καθησυχάσει ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το Βερολίνο δεν πρέπει να αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στη σχέση του με την Ουκρανία και αυτή με τη Ρωσία, έκρινε ακόμη ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Ουκρανία: «Εθελοντές» από 55 χώρες μάχονται στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Στον πόλεμο εναντίον των στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία συμμετέχουν εθελοντές από συνολικά πενήντα πέντε χώρες, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για την Ουκρανία, μονάδα ξένων ενσωματωμένη στον ουκρανικό στρατό.

Εκπρόσωπος της μονάδας αυτής δήλωσε χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι εθελοντές πήγαν στην Ουκρανία κυρίως από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς και από την Πολωνία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τα κράτη της Βαλτικής, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τα σκανδιναβικά κράτη, ιδίως τη Φινλανδία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει πρόσκληση σε εθελοντές από όλο τον κόσμο να πάνε να ενταχθούν σε αυτή που αποκαλεί διεθνή λεγεώνα για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της μονάδας των ξένων Ντάμιεν Μαγκρού απέρριψε χθες την κατηγορία πως πρόκειται για μισθοφόρους. Οι εθελοντές είναι μέρος του ουκρανικού στρατού και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, διαβεβαίωσε.

Φιλορώσοι αυτονομιστές: 4 άμαχοι νεκροί, 22 τραυματίες σε βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού στην Ντονέτσκ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν σε «μαζικούς» βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Κιέβου εναντίον της πόλης Ντανιέτσκ, της αυτοανακηρυγμένης πρωτεύουσάς τους.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, και άλλοι 22 άμαχοι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν οι αυτονομιστικές αρχές στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες, η πόλη Ντανιέτσκ υποβλήθηκε χθες Δευτέρα σε «μαζικό βομβαρδισμό» από τις δυνάμεις του Κιέβου, με «ισχύ, ένταση και διάρκεια άνευ προηγουμένου» από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Μέσα σε δύο ώρες «σχεδόν 300 ρουκέτες και οβίδες του πυροβολικού» έπληξαν διάφορες συνοικίες, εξήγησαν.

Οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι μαιευτήριο της Ντανιέτσκ επλήγη από τα ουκρανικά πυρά, χωρίς πάντως να κάνουν λόγο για θύματα σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δημοσιοποίησαν φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται σπασμένα παράθυρα και έγκυες που έχουν καταφύγει σε διάδρομο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ