today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ν.Αναστασιάδης: Απογοήτευση για την απόρριψη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης και Mνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι παραχώρησαν δηλώσεις, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε τον Πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης, στον οποίο, όπως είπε, ανταποδίδει τη θερμή φιλοξενία που επιφύλαξε στον ΠτΔ και την Κυπριακή αντιπροσωπεία που τον συνόδευσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Ραμάλα, τον Νοέμβριο του 2015.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον φίλο Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Μιας προσπάθειας που δεν περιορίζεται μόνο στην ανατροπή της βάσης λύσης του Κυπριακού όπως καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά με την απαράδεκτη αξίωση πως η βάση λύσης θα πρέπει να είναι τα δύο κράτη.

Πρόσθετα, όπως εξήγησα στον Πρόεδρο Αμπάς, παρατηρείται μια έξαρση παραβίασης του διεθνούς δικαίου τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Ενημέρωσα ακόμα για την απογοήτευση που μας προκάλεσε η απόρριψη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έχοντας τονίσει την ανάγκη άμεσου διορισμού, όπως ήταν η απόφαση του γγ των ΗΕ, ειδικού αντιπροσώπου, ώστε με την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διαμεσολάβηση του ειδικού αντιπροσώπου να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη, το συντομότερο δυνατόν, ενός δημιουργικού διαλόγου που θα μας οδηγούσε σε μια μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού ευρύτερα για τη στάση αρχής που τηρεί το Παλαιστινιακό Κράτος στο κυπριακό πρόβλημα και για την αμέριστη στήριξη στις άοκνες προσπάθειες μας, αλλά και για τις δικές σας εκεί και όπου μπορείτε, για τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό.

Φίλε Πρόεδρε για ακόμη μια φορά ευχαριστώ για την επίσκεψη σας στην Κύπρο και για τη χαρά που μου δώσατε με την εδώ παρουσία σας, και ιδιαίτερα για τη δημιουργική συνομιλία που είχαμε δημιουργώντας νέες προοπτικές στις άριστες μεταξύ μας σχέσεις».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα σύγκλισης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδος-Παλαιστίνης. Μια τριμερής Σύνοδος, είπε, που αλληλοσυμπληρώνει και δεν αποκλείει τη συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας, αφού μοναδικός στόχος είναι η εδραίωση πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αποτελούν πρότυπα περιφερειακής συνεργασίας, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δημιουργίας ενός κοινού οράματος για επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Με αναφορές σε διμερή ζητήματα Κύπρου-Παλαιστίνης, το Μεσανατολικό, αλλά και στην κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία αναδεικνύουν για άλλη μια φορά με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση των προνοιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συναφών διεθνών Συνθηκών. Αρχές που εάν εφαρμόζονταν όπως ο Χάρτης προνοεί, θα απέτρεπαν περιφερειακές διενέξεις ή και αναθεωρητικές συμπεριφορές από κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος είναι φίλη χώρα της Παλαιστίνης και εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.

Αναφέρθηκε ακόμα «στην πλήρη στασιμότητα στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης εξαιτίας της νυν ισραηλινής κυβέρνησης που έχει αναστείλει τις συμφωνίες». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής συσπείρωση κατά των προκλήσεων που δέχεται η Παλαιστίνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ