today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο. Την επόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση για το αίτημα υποψηφιότητας της Ουκρανίας

Το Κίεβο επισκέφτηκε για δεύτερη φορά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ώστε να κάνει ένα απολογισμό μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι του κοινού έργου που απαιτείται για την ανοικοδόμηση αλλά και την προόδος που σημείωσε η χώρα σχετικά με την ευρωπαϊκή της πορεία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι θα δώσει ένα σαφές μήνυμα την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον κ. Ζελένσκι «θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας».

“Θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον. Έχει κάνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα”, τόνισε προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ακόμη κι αν πάρει η Ουκρανία το “καθεστώς υποψήφιου μέλους”, αυτό θα εκκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και ενδεχόμενων μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει χρόνια, ίσως και δεκαετίες, προτού να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

Εκτιμώ τις προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας σε αυτή τη διαδικασία, ανάφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ουκρανία, μια σταθερή κοινοβουλευτική δημοκρατία και βρισκόταν ήταν ήδη σε καλό δρόμο πριν την εισβολή της Ρωσίας. Αυτός ο πόλεμος είναι ένα τεράστιο τεστ και η Ουκρανία δίνει μια γενναία μάχη. Και η Ευρώπη είναι εδώ για να σας υποστηρίξει, τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

“Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι.

Ο ουκρανικός λαός “έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ