today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ο Σολτς ζητά από το Βελιγράδι την άμεση επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, ζήτησε από το Βελιγράδι να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έτσι να συνταχθεί με την πολιτική του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο στο Βελιγράδι.

Ο Όλαφ Σόλτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε πως έθεσε το θέμα αυτό λέγοντας ότι «όλες οι προς ένταξη χώρες έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Γερμανός καγκελάριος συμπλήρωσε ότι ζήτησε από τη Σερβία να μην αναβάλει την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και «να το πράξει άμεσα όσο το θέμα είναι επίκαιρο».

Ο πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι η θέση της Σερβίας στο θέμα των κυρώσεων είναι περίπλοκη και αυτό γιατί «η Σερβία εξαρτάται από την στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσόβου».

Το Κόσοβο, επίσης, απασχόλησε τη συνάντηση Βούτσιτς – Σoλτς και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε να υπάρξει αφοσίωση στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ με σκοπό να βρεθεί σύντομα βιώσιμη λύση και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Όλαφ Σόλτς επανέλαβε στο Βελιγράδι, όπως το έκανε και σήμερα το πρωί στην Πρίστινα, ότι ο διάλογος θα πρέπει να οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την απορία του για την διατύπωση αυτή και επισήμανε ότι σε κανένα επίσημο έγγραφο της ΕΕ δεν αναφέρεται ότι σκοπός του διαλόγου είναι η αλληλοαναγνώριση, αλλά η ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για να καταστούν οι χώρες της περιοχής στο άμεσο μέλλον μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Του χρόνου συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης που έθεσε τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής είναι πλέον ανάγκη να δοθεί νέα δυναμική στην διαδικασία» επισήμανε ο Όλαφ Σόλτς.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο καγκελάριος Σόλτς τόνισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους της ειρήνης, αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί προηγουμένως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος σήμερα το πρωί επισκέφτηκε την Πρίστινα, ακολούθησε η επίσκεψη στο Βελιγράδι το απόγευμα, ενώ το βράδυ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο της Διαδικασίας για την Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP). Στο ίδιο τραπέζι θα βρεθεί και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Αύριο ο Όλαφ Σόλτς θα μεταβεί στη Σόφια και στα Σκόπια. Σκοπός της περιοδείας του Γερμανού καγκελάριου είναι να επισπεύσει την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ