today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Κ.Φραγκογιάννης: Συστηματικές και στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ

Με δύο υπογεγραμμένα Μνημόνια Συνεργασίας, που αποτυπώνουν έναν οδικό χάρτη συστηματικών και στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ και την προσέλκυση επενδύσεων, επέστρεψε από τη διήμερη επίσκεψη εργασίας του ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης από το Ισραήλ.

Το πρώτο Μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπέγραψε ο κ. Φραγκογιάννης για λογαριασμό του Enterprise Greece, με τον αντίστοιχο φορέα στήριξης των εξαγωγών και επενδύσεων του Ισραήλ, το Ινστιτούτο Εξαγωγών και Διεθνούς Συνεργασίας / Israel Export & International Cooperation Institute, αφορά τη θεσμοθέτηση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Το δεύτερο Μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπέγραψε, για την ελληνική πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος του Export Credit Greece – του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π)- Γρηγόρης Σταματόπουλος με τον ομόλογο Ισραηλινό Οργανισμό Israel Foreign Trade Risks Insurance Corporation (ASHRA) αφορούσε την εδραίωση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μερών, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για τρέχοντα και νέα έργα, της διερεύνησης αμοιβαίων ευκαιριών για υπηρεσίες ασφάλισης για εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων, της διοργάνωσης επιχειρηματικών (Β2Β) συναντήσεων και εκδηλώσεων μεταξύ εξαγωγικών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα και στο Ισραήλ.

Κατά την διήμερη επίσκεψή του ο κ. Φραγκογιάννης, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, είχε σειρά συναντήσεων και επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με φορείς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και με εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς αιχμής, όπως η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, η αγροτική παραγωγή, οι κατασκευές, η διαχείριση απορριμμάτων.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη του κ. Φραγκογιάννη στην εποπτευόμενη από το ισραηλινό Υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας Αρχή Προώθησης Καινοτομίας (Israel Innovation Authority). Τον Υφυπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε στην Αρχή, ο Πρόεδρός της Dr Ami Applebaum, ο οποίος έκανε μια συνεκτική ενημέρωση για τη δομή, τη λειτουργία και τους στόχους της Αρχής, ενώ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για τη σημασία της στήριξης από το κράτος της έρευνας και καινοτομίας. Επίσης εξετάστηκαν προοπτικές ανάπτυξης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Ο κ. Φραγκογιάννης είχε επίσης συναντήσεις στα Ιεροσόλυμα, με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας Yair Golan και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Idan Roll, με τους οποίους επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και η αμοιβαία διάθεση περαιτέρω ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Είχε επίσης συνάντηση και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υφυπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με επιφανείς Ισραηλινούς επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/και έχουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ άλλων, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επιχειρηματίες που έχουν αναπτύξει τεχνολογίες παραγωγής πράσινης ενέργειας για το εγχείρημα της «πράσινης και έξυπνης Αστυπάλαιας» και αντίστοιχα προγράμματα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας ανά την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ