today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Πως η Αθήνα περικυκλώνει την Άγκυρα στο διπλωματικό σκάκι 

Με «κόκκινες γραμμές» αλλά και με έξυπνο παιχνίδι στρατηγικής, απαντά η Αθήνα στα «σενάρια πολέμου», που κυκλοφορούν ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά το πετυχημένο, εκ της τουρκικής αντίδρασης, ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ιστορική ομιλία του  στο Κογκρέσο.

Του Κώστα Πασίση

Η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα και κανενός είδους αναθεωρητισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός και να μείνει αναπάντητος, διαμήνυσε στην Τουρκία, προ ημερών με συνέντευξη του στο Reuters ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο αναφορικά με τις κόκκινες γραμμές της χώρας.

Σε αυτή τη φάση της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης, με αβέβαιη έκβαση, η κυβέρνηση δείχνει να ξετυλίγει το δικό της σχέδιο που προφανώς εκνευρίζει την Τουρκία.

Η Ελλάδα δε χρησιμοποιεί στη ρητορική της πολεμοχαρείς εκφράσεις, αντίθετα διεθνοποιεί την τουρκική επιθετικότητα, ενισχύει τη θωράκιση της στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της και έχει έτοιμα σχέδια για κάθε πιθανό και απίθανο ενδεχόμενο.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της, ενώ ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να απέχει από απειλητικές εκφράσεις.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές ένας από τους στόχους  της στρατηγικής της Κυβέρνησης είναι να εκθέσει τον Ερντογάν στη Διεθνή Κοινότητα και να τον τοποθετήσει  στο ίδιο κάδρο με τον Πούτιν που είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, με την εισβολή  στην Ουκρανία.

Εκ του αποτελέσματος η τακτική αυτή  έχει φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε, την επιθετικότητά της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκτός από το ευρωπαϊκό ράπισμα, η τουρκική επιθετικότητα καταδικάστηκε απερίφραστα και από το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Βερολίνο, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και  τον Ιταλό Ματέo Σαλβινι.

Η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής έχει θέσει σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας τη χώρα.

«Όταν βλέπεις να επιμένουν οι απέναντι σε μια ρητορική, όταν βλέπεις ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα για ζητήματα που δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί όχι η Ελλάδα, αλλά και ο πολιτισμένος κόσμος, οφείλεις πάντοτε να είσαι σε εγρήγορση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις κινήσεις της Άγκυρας.

«Αυτή τη φορά ανησυχώ. Μπορεί να υπάρξει ένα απρόβλεπτο γεγονός, ένα ατύχημα…», δήλωσε ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος συνήθως αποφεύγει τις βαρύγδουπες εκφράσεις χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος…

Πως παίζει το παιχνίδι η Τουρκία

Κατ αρχήν το  επιθετικό tempo το δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χθες εξαπέλυσε νέα προσωπική επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε τη μεταξύ τους συμφωνία για συζήτηση  των διαφορών των δυο χωρών, χωρίς διαμεσολαβητές. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει  κατηγορηματικά.

Σήμερα επίσης ο Τούρκος πρόεδρος  μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο του, γνωστό εθνικιστή και αρχηγό των «γκρίζων λύκων» της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα παρακολουθήσουν αποβατική  άσκηση στο Αιγαίο και μετά αναμένεται να δώσουν ένα νέο σώου.

Η αποβατική άσκηση ωστόσο από μόνη της είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη πόλεμος στο λεξιλόγιο του, επιμένει στο ανιστόρητο αφήγημα του ότι εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση ως προς την αποστρατιωτικοποίηση, τότε αμφισβητείται η διεκδίκηση της κυριαρχίας των νησιών αυτών, σκοπεύοντας ενδεχομένως να ανοίξει μια συζήτηση που να περιλαμβάνει τα πάντα…

Την ίδια στιγμή τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας ετοιμάζονται για νέα έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από πολεμικά πλοία…

Το παιχνίδι Ερντογάν αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης τα οποία σε καθημερινή βάση πλέον αναλύουν   σενάρια εισβολής σε ελληνικά νησιά, με τους αναλυτές, να πυροδοτούν εντάσεις, λέγοντας «να ρίξουμε μια σφαλιάρα, να κάνουμε απόβαση σε δύο νησιά»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ