today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Α.Βεσυρόπουλος: Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί σημαντικά τα τρία τελευταία χρόνια

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των πολιτών σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις». Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια, την προσεχή εβδομάδα.

Αναφερόμενος στον βασικό κορμό του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να υποχωρήσει η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες. «Ο στόχος είναι να επιστρέψει πλήρως η ιδιωτική μετοχική σύνθεση στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε πως προκειμένου να ολοκληρωθεί με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα η διαδικασία αυτής της αποεπένδυσης, το Ταμείο προβλέπεται να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία υπό την διοίκηση ενός πιο ευέλικτου διοικητικού οργάνου με συγκεκριμένη στοχοθέτηση. «Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί σημαντικά τα τρία τελευταία χρόνια. Στόχος μας είναι το τραπεζικό σύστημα, να παραμείνει σε πορεία ανάπτυξης και σταθερότητας και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα από την οικονομική μας πολιτική, αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο υφυπουργός στάθηκε και στις διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα όπως η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τις επιχειρήσεις. «Προσαυξάνεται κατά 100% η έκπτωση για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος των επιχειρηματικών δαπανών που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. Πρόκειται για ένα γενναίο κίνητρο για την ανάπτυξη της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Το κίνητρο παρέχεται για δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά τα φορολογικά έτη 2023, 2024 και 2025 και αφορά αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Σε θετική κατεύθυνση, όπως επίσης ανέφερε, κινείται και η διάταξη με την οποία καθορίζεται ειδικός τρόπος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, που μεταβιβάζονται και βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων.

«Αυτό σημαίνει πως όταν μεταβιβάζεται ένα ακίνητο σε περιοχή που έχει εκδοθεί απόφαση ανάθεσης σε πιστοποιημένους εκτιμητές της σύνταξης εισήγησης για τον καθορισμό τιμών εκκίνησης, ο φόρος υπολογίζεται με βάση τη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο αξία και ο πολίτης έχει την υποχρέωση εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης των αντικειμενικών αξιών, να προσκομίσει τροποποιητική δήλωση με βάση τις αξίες αυτές», εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που αποκτούν ακίνητα τα οποία επίκειται σε μικρό χρονικό διάστημα να ενταχθούν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, να φορολογηθούν βάσει ενός εξορθολογισμένου και ρεαλιστικού πλαισίου με γνώμονα την ίση μεταχείριση.

Ο κ. Βεσυρόπουλος είπε επίσης ότι προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος της γουνοποιίας, που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και την πανδημία, θεσπίζεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβαλλόταν μέχρι τώρα στα γούνινα ενδύματα και λοιπά εξαρτήματα ένδυσης από γουνόδερμα.

Στις διατάξεις με κοινωνικό πρόσημο, συμπεριέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών τη δυνατότητα τοποθέτησης μη μόνιμων κατασκευών στο έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και στους χώρους της όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ