today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Το παρασκήνιο πίσω από την έλευση στην Αθήνα Σολτς και Λίντνερ

«Οι Γερμανοί …ξανάρχονται στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του νέου κεφαλαίου των ελληνο-γερμανικών σχέσεων, ύστερα από μια αμήχανη έως δύσκολη περίοδο, που δείχνει να κλείνει τον κύκλο της, αφήνοντας  πίσω τις «σκιές» του παρελθόντος.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα έλθει στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ο οποίος θα έχει τετ-α-τετ  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτή  θα είναι  η δεύτερη συνάντηση τους  μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Του Κώστα Πασίση

Στις 14 Ιουνίου τη «σκυτάλη» των επισκέψεων στην Ελλάδα αναμένεται να πάρει  ο  υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ενώ  αύριο ήταν προγραμματισμένο να έλθει στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας   Αναλένα Μπέρμποκ η οποία όμως τελικά ακύρωσε τα ραντεβού της, επειδή διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

Η αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δυο χωρών επιτεύχθηκε ύστερα από το παρέμβαση  του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Όλαφ Σόλτς στον οποίο έδειξε τον προκλητικό τουρκικό  χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του επικίνδυνου αναθεωρητικού δόγματος Ερντογάν.

Η διπλωματική …απόβαση των Γερμανών στην Αθήνα  δε σηματοδοτεί βέβαια την εγκατάλειψη της Τουρκίας από το Βερολίνο καθώς οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλο οικονομικό βάθος… και αυτό το γνωρίζει καλά το Μαξίμου.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού στόχος της κυβέρνησης είναι  να κατανοήσει πλήρως η Γερμανία ποια χώρα απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα θέμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στην επικείμενο σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε και η Γερμανία θα πρέπει να λάβει θέση, εγκαταλείποντας την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου».

Και δεύτερον εξίσου σημαντικό, είναι να υπάρξει ισορροπία στο τρίγωνο Αθήνας-Βερολίνου-Άγκυρας, που επί Μέρκελ είχε διαταραχθεί επικίνδυνα.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών επιβαρύνθηκε ύστερα από την απόφαση του γερμανικού ΥΠΕΞ να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στην περιβόητη  Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ ήταν παρούσα η Τουρκία  και η Δημοκρατία του Κονγκό!

Ο Γερμανός Καγκελάριος στη Θεσσαλονίκη

Η επίσκεψη Σόλτς στην Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη αξία καθώς το Βερολίνο διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, που ενοχλήθηκε σφόδρα από το γεγονός ότι η Καγκελαρία τάχθηκε καθαρά υπέρ της Ελλάδος στην αμφισβήτηση από την Τουρκία της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Η προσθήκη όμως στη γερμανική ανακοίνωση ότι «τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων», αν μη τι άλλο υποδηλώνει την πρόθεση της Γερμανίας να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας που διακόπηκαν μετά το «γιοκ» του Ερντογάν στον Μητσοτάκη ο οποίος διεθνοποίησε την επιθετικότητα της Άγκυρας.

Η Αθήνα πάντως κρατά χαμηλά τον πήχη για την όποια  γερμανική πρωτοβουλία αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα  γνωρίζοντας τα παζάρια του Ερντογάν στο παρασκήνιο…

Ωστόσο, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά την πόρτα του διαλόγου ανοικτή με την Τουρκία, λέγοντας ότι «δεν  κρατά μούτρα στον κ. Ερντογάν, παρά τις αλλεπάλληλες προσωπικές επιθέσεις του Τούρκου προέδρου στο πρόσωπό του».

Στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον  Όλαφ Σολτς ο οποίος θα παρακαθίσει στο δείπνο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  θα βρίσκεται και ο Τούρκος  υφυπουργός Φαρούκ Καϊμακτσί.

Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα καθίσει στο τραπέζι για  να αποκτήσει «εικόνα» αναφορικά με  τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και  για να μη βρεθεί η Τουρκία στο …μενού των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο «τσάρος»  της Γερμανίας  στην Αθήνα

Εξίσου σημαντική είναι και η επίσκεψη στην Αθήνα  του «τσάρου» της Γερμανικής Οικονομίας Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν επαίνεσε τη χώρα μας λέγοντας ότι η Γερμανία θα έπρεπε να παραδειγματιστεί από την εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας.

Στη βάση αυτή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα θέσει το ζήτημα της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων και μετά το 2024.

Με την επισήμανση  ότι η Ελλάδα δε θέλει το δημοσιονομικό «ξεχαρβάλωμα» της Ευρώπης, αλλά δεν αντέχει και τον στενό …κορσέ που είχε φορέσει στα χρόνια των μνημονίων.

Αυτή τη φορά «σύμμαχος» της είναι το γεγονός ότι Ελλάδα βγαίνει στις αγορές και θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ