today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Θ.Σκυλακάκης: Το μπόνους επίτευξης στόχου δεν είναι επίδομα, είναι κίνητρο

“Το σύστημα ανταμοιβών χρειάζεται για δύο πολύ απλούς λόγους. Ο ένας, είναι διότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν επαρκή οικονομικά κίνητρα στη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής και ο δεύτερος, ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν επαρκή εργαλεία από πλευράς κινήτρων για να κινητοποιούν τη δημόσια διοίκηση για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων” εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως το σύστημα των κινήτρων είναι πολύ πιο ορθολογικό από τις τιμωρίες, αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, Υπογράμμισε πως διεθνώς, στον ΟΟΣΑ που είναι οι αναπτυγμένες χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ένα σύστημα ανταπόδοσης και κινήτρων στο δημόσιο. Εξήγησε πως πρόκειται για ένα σύστημα κινήτρων και τόνισε πως «δεν είναι επίδομα. Δεν αφορά όλους και δεν μπορεί να αφορά όλους. Ένα επίδομα αφορά όλους. Ένα σύστημα κινήτρων, όταν αφορά όλους, παύει να είναι σύστημα κινήτρων και αφεύκτως θα διολισθήσει στο επίδομα”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το νέο σύστημα θα ισχύσει πρώτα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν θα πάρουν όλοι οι υπάλληλοι το μπόνους της ανταμοιβής. Θα υπάρχουν, είτε υπηρεσίες εξειδικευμένες, που θα έχουν στοχοθεσία, θα την πετύχουν και θα πάρουν, είτε συμμετέχουν σε έργα που θα γίνουν και θα το λάβουν θα τα πάρουν και αυτό θα ισχύσει γενικότερα.

Οι στόχοι, είπε ο κ. Σκυλακάκης, ορθώς μπαίνουν από την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με τη διοίκηση. Όμως για το ποιοι υπάλληλοι μπαίνουν στο σύστημα και μετά αργότερα για το ποιοι υπάλληλοι θα ανταμειφθούν, εκεί τον μοναδικό και καθοριστικό ρόλο τον παίζει ο διευθυντής, ο προϊστάμενος μιας μονάδας ή ενός έργου. Και αυτό γίνεται διότι έτσι θα δώσουμε πραγματική δύναμη διοικητική στους ανθρώπους αυτούς από τους οποίους ζητάμε να πετύχουν τους στόχους.

Οι στόχοι, είπε ο κ. Σκυλακάκης, δεν τίθενται για να δώσουμε τα λεφτά, όπως γίνεται στην περίπτωση της διολίσθησης στο επίδομα. Τα λεφτά δίνονται για να πετύχουμε τους στόχους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης καταλόγισε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών πως δεν έχει καταλάβει αυτό που βιώνει ο μέσος δημόσιος υπάλληλος μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση και μέσα σε αυτήν την οικονομική περιθωριοποίηση με την ενεργειακή φτώχεια.

Η πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, είπε ο βουλευτής, αναφέρει ότι για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας η επίδραση του πληθωρισμού στον μισθό τους και στα οικογενειακά τους έσοδα δεν είναι στο 9%, 10%, 11% που ανακοινώνει κάθε μήνα η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά είναι πάνω από 18%. Και τον ρώτησε εάν «έχετε κάποια στρατηγική για το πώς μπορεί όλος αυτός ο μισθωτός κόσμος που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα να αντέξει την ακρίβεια ή θα μας κάνετε γενικά περιγράμματα θεωριών περί μπόνους και μη μπόνους σαν να κάνουμε διάλεξη στο πανεπιστήμιο; Σκέφτεστε να μειώσετε τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, κάποια μισθολογική ενίσχυση στους χαμηλόμισθους στο δημόσιο, για να μπορέσουν να περάσουν αυτήν τη δυσκολία;»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον κ. Ζαχαριάδη είπε ότι «μου κάνει εντύπωση ότι από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ως γνωστόν έκανε διαδοχικές αυξήσεις της φορολογίας και μείωσε το βιοτικό επίπεδο όλου αυτού του κόσμου για λόγους που είναι γνωστοί, έρχεται τώρα και δείχνει το ενδιαφέρον της ακόμα και σε άσχετο νομοσχέδιο» και του υπενθύμισε πως στα μέτρα της Κυβέρνησης είναι να δοθούν 380 εκατομμύρια σε αυτούς που πλήρωσαν υπερβολικούς λογαριασμούς, και αυτό περιλαμβάνει όλους, το “fuel pass”, όπως και πιθανόν και άλλα μέτρα σύμφωνα με τον δημοσιονομικό χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ