today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Λισίτσανσκ – Συνεχής ενημέρωση

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του τη βεβαιότητα πως η Ουκρανία θα αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός εβδομάδων, παρά τον δισταγμό της Γερμανίας να ταχθεί υπέρ της διαδικασίας εισδοχής.

«Θα πρόκειται για μια απόφαση όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο», είπε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας πως θα κρίνει εάν η ΕΕ έχει «μέλλον» ή όχι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει σύντομα το πώς θα προχωρήσει όσον αφορά το αίτημα ένταξης που υπέβαλε το Κίεβο αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία στην περίπτωση της Ουκρανίας. Μολονότι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά το αίτημα του Κιέβου, το Βερολίνο παραμένει διστακτικό.

Ο κ. Ζελένσκι έστειλε τον υπουργό Επικοινωνιών και Ανάπτυξης των Περιφερειών Ολεξίι Τσερνίσοφ στη Γερμανία σε ρόλο ειδικού απεσταλμένου, για να πιέσει τη γερμανική κυβέρνηση.

Το Κίεβο ευελπιστεί ότι οι 27 θα χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αγκαλιάσει την Ουκρανία», είπε ο κ. Τσερνίσοφ ενόψει των επαφών του στο Βερολίνο, πρόσθεσε πάντως πως δεν υποστηρίζει πως η χώρα του πρέπει να έχει προτιμησιακή μεταχείριση.

«Δεν περιμένουμε ένταξη από την πίσω πόρτα, ούτε περιμένουμε εσπευσμένη διαδικασία για την Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για καμία άλλη μορφή σύνδεσης με την ΕΕ πέρα από την πλήρη ένταξη, ιδέα που έχει ρίξει στο τραπέζι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν σχεδιάζουμε να εξετάσουμε καμία άλλη μορφή» σύνδεσης σήμερα, επέμεινε ο απεσταλμένος του κ. Ζελένσκι.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις δυσκολεύονται να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στο Σεβεροντονέτσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις δυσκολεύονται να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, αλλά οι δυνάμεις της Μόσχας δεν ελέγχουν την πόλη, διαβεβαίωσε απόψε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Γκαϊντάι ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς το Λισίτσανσκ, τη «δίδυμη πόλη» του Σεβεροντονέτσκ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Ουκρανία: Περίπου 800 άμαχοι κατέφυγαν σε ένα εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ

Περίπου 800 άμαχοι έχουν καταφύγει σε ένα εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων εδώ και πολλές ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός δικηγόρος του Ουκρανού μεγιστάνα Ντμίτρο Φίρτας, του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

«Περίπου 800 πολίτες κατέφυγαν στα υπόγεια του χημικού εργοστασίου Αζότ, ιδιοκτησίας του Ομίλου DF του Ντμίτρο Φίρτας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Λέινι Ντέιβις. «Μεταξύ των 800 είναι περίπου 200 από τους 3.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο και περίπου 600 κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ», πρόσθεσε.

Η ουκρανική προεδρία, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν αυτήν την πληροφορία.

Επικοινωνία των υπ. Άμυνας Ρωσίας-Τουρκίας για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία.

Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Ένας βομβαρδισμός των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους τρείς σήμερα, δήλωσε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

Η Ρωσία «δεν αφήνει στην ησυχία του το Χάρκοβο και κρατά έντρομους διαρκώς τους ανθρώπους», τόνισε ο Τερέχοφ σε τηλεοπτική μετάδοση.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, βομβαρδίστηκε σφοδρά τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου καθώς οι μάχες μαίνονταν κοντά στα περίχωρά του. Ωστόσο, η κατάσταση στην πόλη έχει ηρεμήσει σχετικά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από την περιοχή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τις θέσεις τους στο Σεβεροντονέτσκ

Οι Ουκρανοί υπερασπιστές κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους στην ανατολική πόλη Σεβεροντονέτσκ, όπου η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη, δήλωσε σήμερα μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση ο δήμαρχος Ολεξάντρ Στριούκ, ενώ ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει «απελευθερώσει πλήρως» τις κατοικημένες ζώνες της εν λόγω πόλης.

Ο δήμαρχος Στριούκ δήλωσε πως η Ρωσία στέλνει περισσότερα στρατεύματα με στόχο να καταλάβει ολόκληρη την πόλη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ενίσχυσαν τις θέσεις τους και κρατούν τη γραμμή του μετώπου», πρόσθεσε.

Ακάρ: Η Άγκυρα συντονίζεται με Μόσχα και Κίεβο για το σχέδιο εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια παρόλο που σε άλλα σημεία της χώρας μαίνονται συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το σχέδιο που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο για τη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ουκρανία: Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 80% τον Μάιο

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας σε σιτηρά, ελαιόσπορους και φυτικά έλαια αυξήθηκαν κατά 80% τον Μάιο σε μηνιαία βάση σε 1,743 εκατ. τόνους αλλά οι όγκοι συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις εξαγωγές τον Μάιο του 2021, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το καλαμπόκι κυριαρχεί στις εξαγωγές με 959.000 τόνους, ενώ οι εξαγωγές ηλιέλαιου ανήλθαν σε 202.650 τόνους.

Η Ουκρανία εξήγαγε 2,245 εκατ. τόνους καλαμποκιού και 501.800 τόνους ηλιέλαιου τον Μάιο του 2021.

Οι σοροί Ουκρανών μαχητών από την Μαριούπολη παραδόθηκαν στο Κίεβο

Οι σοροί Ουκρανών μαχητών, που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, από τις ρωσικές δυνάμεις στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, παραδόθηκαν στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι οικογένειες του τάγματος Αζόφ της εθνοφρουράς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, που υπερασπίζονταν την Μαριούπολη, είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία για εβδομάδες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν την πόλη.

Οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής ζητούν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή

Οι πρόεδροι της Λετονίας και της Λιθουανίας εκμεταλλεύθηκαν την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βίλνιους σήμερα για να ζητήσουν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Μαδρίτη θα αποφασίσει αν θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των στρατευμάτων της Συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα εξαιτίας της αλλαγής στην κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης. Τόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα όσο και ο Λετονός ομόλογός του Έγκιλς Λέβιτς κάλεσαν τη στρατιωτική συμμαχία να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.

Ο Μπλίνκεν κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει το ουκρανικό σιτάρι για να το πουλήσει

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «αξιόπιστες» τις πληροφορίες ότι η Ρωσία «κλέβει» τα σιτηρά της Ουκρανίας που προορίζονται για εξαγωγή με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος.

Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό «στρογγυλό τραπέζι» με φιλανθρώπους, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι αυτή η καταγγελλόμενη κλοπή αποτελεί μέρος των ευρύτερων ενεργειών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έπληξε την ικανότητα του Κιέβου να εξάγει τη σοδειά και επιδείνωσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ