today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο Π/Θ της Τσεχίας εύχεται μια νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, εξέφρασε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Παρίσι, την ευχή των χωρών της κεντρικής Ευρώπης για μια νίκη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

“Θα μιλήσουμε για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις θέσεις που θα πρέπει να υιοθετήσουμε απέναντι στη Ρωσία”, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

“Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω στον πρόεδρο τη κεντροευρωπαϊκή θέση μας και το όραμά μας: πώς να συνεχίσουμε για να καταλήξουμε πράγματι σε αυτό που ευχόμαστε, δηλαδή τη νίκη της Ουκρανίας, πώς να μην μπορούν να είναι νικητές αυτοί που χρησιμοποιούν τη (στρατιωτική) βία για να επιτύχουν τους στόχους τους”, δήλωσε μέσω διερμηνέα.

Δίπλα του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε τις “ταχείες και μαζικές κυρώσεις” που υιοθέτησε τη ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και τη “μαζική αλληλεγγύη” προς την Ουκρανία.

“Θα ανταλλάξουμε απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, τις προσπάθειες για να βοηθήσουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι να επιτύχει μια εκεχειρία καθώς και το μέλλον της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια”, πρόσθεσε ο Φιάλα μιλώντας από τα σκαλιά του Ελιζέ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε σήμερα, μέσα από τις στήλες της εφημερίδας Financial Times, ότι η χώρα του χρειάζεται μια νίκη επί της Ρωσίας “στο πεδίο της μάχης” πριν από οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση.

Τρεις μήνες από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν σήμερα “σχεδόν το 20%” του ουκρανικού εδάφους, δηλαδή σχεδόν 125.000 τ. χλμ., σύμφωνα με το Κίεβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ