today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Γιατί ο Ερντογάν στήνει σκηνικό πολέμου

Σε  αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω της  διαρκούς έντασης που επιχειρεί να επιβάλλει ως καθημερινότητα ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανασύρει τα ανιστόρητα σχέδια για αναβίωση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στις τουρκικές εκλογές.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας μετά την διεθνοποίηση του αναθεωρητικού δόγματος της Τουρκίας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλα τα διεθνή φόρα, δεν έχουν τελειωμό.

Του Κώστα Πασίση

Πριν από λίγα 24ωρα ο Σουλτάνος εξαπέλυσε νέες αστείες πλέον απειλές προς τη χώρα μας, λέγοντας ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα, αγνοώντας προφανώς σκόπιμα τις κραυγαλέες αδυναμίες της απαρχαιωμένης στρατιωτικής μηχανής του.

Η μετάφραση του τουρκικού προεδρικού παραληρήματος ήταν οι χθεσινές νέες υπερτάσεις πάνω από την Κίναρο, που ενέχουν υψηλό κίνδυνο για κάποια επικίνδυνη εμπλοκή, με δεδομένο ότι τα μαχητικά και των δυο χωρών είναι φορτωμένα με πυραύλους και υπάρχει παραβίαση εθνικού εναέριου χώρου.

Την ίδια στιγμή τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία προσπαθούν να επιρρίψουν όλη την ευθύνη για την αυξημένη ένταση στην «κακή Ελλάδα» που φταίει για όλα τα δεινά των τούρκων πολιτών.

Τη «γραμμή» προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε η πλήρως ελεγχόμενη τουρκική κρατική τηλεόραση η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ(;) της ανέφερε ότι «τα νησιά του Αιγαίου είχαν παραχωρηθεί στην Ιταλία για να επιστραφούν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Μια προπαγάνδα που στοχεύει στο βαθύ και παραδοσιακό ακροατήριο Ερντογάν που πλήττεται περισσότερο από την καλπάζουσα τουρκική οικονομική κρίση. Και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η επανεκλογή του αυτή τη φορά είναι αβέβαιη…

Όλες αυτές οι συντονισμένες κινήσεις παραπέμπουν στη δημιουργία ενός «σκηνικού πολέμου» και είναι ο βασικός λόγος που η Αθήνα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο, με δεδομένο ότι έχουν κοπεί, σε υψηλό επίπεδο, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών.

Το μόνο νέο, είναι ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού, στη σύνοδο της Ν.Α Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή.

Κυβερνητικά στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άγγελος Συρίγος ο Τάσος Χατζηβασίλειου αλλά και «ειδικοί» επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων πάντως δεν βλέπουν ως πιθανότερο σενάριο τη γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.

Ωστόσο κανείς δε μπορεί να αποκλείσει κάποιο θερμό επεισόδιο ή ατύχημα στο Αιγαίο. Ενώ το κυρίαρχο ερώτημα που «πλανάται» στην Αθήνα και όχι μόνο είναι που το πάει ο Ερντογάν, με την κλιμακούμενη προκλητικότητα;

Ένα ανησυχητικό σενάριο

Απέναντι σε αυτή την ιδιότυπη κατάσταση η κυβέρνηση απαντά με ψύχραιμα, αποφασιστικότητα και αποφυγή ενός χαρτοπόλεμου ανακοινώσεων με επιθετική χροιά, αντίστοιχη της τουρκικής.

Η αυτοπεποίθηση της Ελλάδας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στηρίζεται  στο Διεθνές Δίκαιο, στις  ισχυρές συμμαχίες της και στην αμυντική θωράκιση που λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε εξωτερική απειλή, πολύ περισσότερο στον «σιγουρατζή» Ερντογάν που ανοίγει μόνο εύκολα στρατιωτικά μέτωπα, με αντιπάλους που αντί για τανκς έχουν σφεντόνες…

«Μαζί με τον πόλεμο να τελειώσουν και οι αυταρχικοί ηγέτες που καταπατούν σύνορα των γειτόνων τους», τόνισε ο  Έλληνας Πρωθυπουργός μιλώντας στα Ποσειδώνια 2022, φωτογραφίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, ο Κυριάκος  Μητσοτάκης θα επαναφέρει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην τακτική Σύνοδο που θα γίνει στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στοχεύοντας σε  μια σαφή  καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την Ευρώπη.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ένα ανησυχητικό σενάριο που απασχολεί την  κυβέρνηση και ειδικούς είναι η  πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου με διπλή στόχευση.

Η πρώτη είναι να «τεστάρει» ο Ταγίπ Ερντογάν ποια θα είναι η αντίδραση των συμμάχων της Ελλάδος στο πεδίο και δεύτερον  να γίνει η αφορμή για να καθίσουν οι δυο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ